SOVER PÅ GULVET: Disse barna, og de omkring 15 000 andre som bor i Blikkiesdorp, skal holdes vekk fra VM-turistenes oppmerksomhet. Foto: AFP/Rodger Bosch/Scanpix
SOVER PÅ GULVET: Disse barna, og de omkring 15 000 andre som bor i Blikkiesdorp, skal holdes vekk fra VM-turistenes oppmerksomhet. Foto: AFP/Rodger Bosch/ScanpixVis mer

- Til helvete med VM

Dette skal ikke VM-fansen og Cape Town-turistene vite at eksisterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): VM åpnet i dag med en skikkelig fotballfest mellom Mexico og vertslandet Sør-Afrika. I et festpyntet Cape Town møtte Frankrike i kveld Uruguay på den gigantiske Green Point-arenaen - fullsatt av folk og hylende vuvuzelaer.

Men.

Omkring 15 000 mennesker bor i brakkebyen Blikkiesdorp, omkring 45 minutters kjøring fra partygata Long Street - og langt, langt vekk fra virkeligheten som vises 11. juni til 11. juli i år. Antallet beboere har steget raskt, når VM har nærmet seg. De bor i de 1600 små, ett roms skurene som utgjør brakkebyen.

Beboerne deler på vann og sanitetsanlegg. De færreste har dusj, og takene er fulle av hull som slipper vinterregnet inn. 

Blikkesdorp herjes daglig av vind og vær på den flate sletta ikke langt ifra den støyende, nye kjempeflyplassen - Afrikas tredje travleste. Flere beboere betegner brakkene som «verre enn under apartheid».

- SOM EN KONSENTRASJONSLEIR: Mange sier de er blitt tvunget til å flytte til Blikkiesdorp. Foto: AP/Schalk van Zuydam/Scanpix
- SOM EN KONSENTRASJONSLEIR: Mange sier de er blitt tvunget til å flytte til Blikkiesdorp. Foto: AP/Schalk van Zuydam/Scanpix Vis mer

Sør-afrikansk politi har saumfart gatene i metropolen - kjent som en av verdens flotteste byer, og et av de absolutt mest attraktive turistmålene under VM.

- Djevelen styrer Tiggere, uteliggere og andre som livnærte seg og holdt hus i byens gater ble bedt om å forflytte seg til Blikkiesdorp. Og om de ikke etterkom oppfordringen, oppgir mange av dem at de ble fjernet med makt.

- Det er en dumpingplass. De hentet folk fra gatene, og nå bor vi i en konsentrasjonsleir, sier beboeren Jane Roberts til The Guardian.

- Det er som om djevelen styrer her. Vi har ingen frihet. Politiet kommer om natta og banker opp både voksne og barn, hevder Roberts.

- Sør-Afrika viser ikke verden hvordan de behandler befolkningen. De vil bare vise fram VM.

Sandy Rossouw bodde tidligere på et billig hostelkompleks like ved Athlone-stadionet utenfor Cape Town. Rossouw sier at hun, og 365 andre, ble bedt om å forlate hostellet - fordi flere VM-deltagere skulle trene på Athlone stadion.

Ikke mat - Hostellet er like ved hovedveien, og vi ville ikke flytte siden det lå så praktisk til og vi trives der. Men vi fikk beskjed om at hvis vi ikke flyttet, ville politiet kaste oss ut, sier Rossouw.

Nå bor hun sammen med barna sine langt vekk fra alle muligheter til å skrape sammen penger til det daglige brød.

- Vi sender barna til skolen uten mat. Folk selger alt de har for å skaffe mat, og går til fots i tre timer til Athlone bare for å få litt brød, fortviler Sandy Rossouw.

- Jeg ville heller blitt på gata, der jeg bodde før, sier Shamielh Du Toit til AP.

For dette er hovedproblemet til Blikkiesdorp-beboerne:

- Handler om VM Jovisst bodde de kanskje tidligere under åpen himmel, der de nå har (et skrøpelig) tak over hodet.

Men avstengt i brakkebyen langt vekk fra alt, har de mistet alle muligheter til å tjene de små slantene de kunne skrape inn som tiggere eller gateselgere i Cape Town.

SKRØPELIGE FORHOLD: Folk bor oppå hverandre, ofte hele familier på under 20 kvadrat. Foto: AFP/Rodger Bosch/Scanpix
SKRØPELIGE FORHOLD: Folk bor oppå hverandre, ofte hele familier på under 20 kvadrat. Foto: AFP/Rodger Bosch/Scanpix Vis mer

Det går ingen busser forbi Blikkiesdorp. Folk er alt for fattige til å eie en bil, og kan ikke «pendle inn til sentrum» som andre «arbeidstagere».

Det var premierminister i Western Cape Helen Zille, partileder for opposisjonspartiet Democratic Alliance, som fikk Blikkiesdorp bygget i 2007. Og provinsmyndighetene insisterer på at opprenskningsprosessen beboerne beskriver ikke finner sted.

- Derimot er det mange som kontakter oss og ønsker å bosette seg der, heter det i en uttalelse.

- Til helvete med VM - Vi tvinger ingen til å bo i Blikkiesdorp, sier Zille selv til sør-afrikanske The Times.

De som står i sentrum er likevel ikke i tvil.

Beboerne får også støtte fra flere menneskerettighetsgrupper.

FØDT INN I FATTIGDOM: To småbarn på armen til mamma utenfor skurene i Blikkiesdorp. Foto: AP/Schalk van Zuydam/Scanpix
FØDT INN I FATTIGDOM: To småbarn på armen til mamma utenfor skurene i Blikkiesdorp. Foto: AP/Schalk van Zuydam/Scanpix Vis mer

Caroline Elliott fra War on Want sier sør-afrikanske myndigheter må ta affære umiddelbart.

Den politiske kommentatoren og mediepersonligheten Andile Mngxitama har gått ut med et opprop med tittelen «Fuck the World Cup».

- Dette handler om VM, de har aldri gjort noe sånt mot oss før, sier Marietta Monagee til Sky News.

- De vil rense byen. Folk skal ikke få se hvordan vi må kjempe.

TRENER FOTBALL: Men barna i brakkebyen vil ikke få se noen av kampene på stadion. Foto: AFP/Rodger Bosch/Scanpix
TRENER FOTBALL: Men barna i brakkebyen vil ikke få se noen av kampene på stadion. Foto: AFP/Rodger Bosch/Scanpix Vis mer