Til himmels på ny

- Er du usikker, burde du solgt i forrige uke. I går sto de i kø, spåmennene, som på et tidspunkt var usikker på om kursen ville falle utrolig mye eller bare ekstremt mye. Men det var før alt snudde, og meklerne hang som tørrfisk i indeksene og anbefalte kjøp over hele fjøla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det begynte så nerveskrikende brutalt i går, selv om alle som ville se så at de fleste pustet normalt på vei til jobben, og ga blaffen i at børsene i Asia hadde falt som stein nok ei natt.

Allerede klokka 09.35 meldte NTB at motorsykkelsalget satte nye rekorder i 1997.

Like etter falt Oslo Børs med 4,5 prosent.

Det hjalp ikke at DnB like før klokka 10.30 meldte om et resultat på 2328 millioner kroner etter tredje kvartal.

Bare 24 minutter seinere var Børsen ned 6,7 prosent, mens spådommene haglet rundt ørene på alle som ville høre.

  • Klokka 11.11 meldet Fosen Mekaniske verksteder i Rissa om en skipskontrakt på en milliard kroner mens Ullstein Verft i Møre og Romsdal seks minutter seinere tegnet skipskontrakt for 1,1 milliard kroner.
  • Journalistene spurte om ikke aksjene hadde vært for høyt priset og rådgiverne glemte at aksjer alltid er rett priset. For i går manglet det ikke på spåmenn som plutselig mente at aksjene hadde vært for høyt priset og eiendomsmeklere som nærmest på kommando spådde en utflating og kanskje til og med nedgang i boligprisene.
  • For riktig å saltstrø frykten hos de mange som etter politiske oppfordringer hadde plassert sparepengene i aksjefond, proklamerte Høyre-leder Jan Petersen spådommer om norsk økonomi som minnet stygt om dommedagsprofetier.

Bare minuttet etter varslet Vital et resultat på 1,3 milliarder kroner etter årets ni første måneder, en økning på 23 prosent i forhold til i fjor.

Ikke ett eneste resultat var i stand til å rikke Oslo Børs, for alt handlet om hva som skulle skje i New York klokka 15.30 norsk tid, og han som fortalte at du burde solgt i forrige uke var den eneste med noenlunde belegg for sine påstander. Men som rådgiver var han like ubrukelig som Christian Wennerød eller alle de andre som lot som de visste noe mens de gjettet i hytt og vær.

Kursen fortsatte nedover og truet lenge med å falle med ti prosent.

Det var de samme som bare for noen dager siden spådde prisvekst på mellom fem og tretten prosent på boliger neste år, og som kuttet provisjonene på aksjefond og var villige til å låne ut til lav rente med aksjer som eneste sikkerhet.
I går var de på en helt annen plass, en annen planet. Etterpåklokskapen skulle formuleres og forklares og advarslene skulle plutselig lyde som en velkjent del av budskapet og ikke som en del av det budskapet som glemmes i et marked som stadig trenger nye investorer.

Det var i det hele tatt dagen som alle tilsynelatende hadde ventet på, men som de likevel ble møtt med stupbratte aksjekurver.

Men alt det var før New York åpnet, den eneste indikatoren som betydde noe i det europeiske aksjemarked, og som ble møtt med applaus da kjøpsordrene traff indeksen og snudde marerittet til lutter glede forkledd som en forventet reaksjon.

For i går kveld gikk amerikanske aksjer bare én vei, rett opp.