Til høyre for Eirik Blodøks

Navn: Ingvald Godal Alder: 64 Yrke: Folkevalgt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvald Godal kommer fra Senterpartiet, representerer Høyre og snakker som en mann fra Fremskrittspartiet. Det er bare som det skal være når stortingsrepresentanten fra Telemark vil ha seg frabedt at noen forsøker å stanse salg av norske pingvinraketter til Tyrkia. Godal er tilhenger av den personlige frihet og motstander av kommunismen, hvori opptatt det norske sosialdemokrati. Sist vinter sjokkerte han sitt eget parti med et innlegg i lokalavisa Varden der han krevde stenging av grensene for flyktninger fra fjerne himmelstrøk. I den grad han kunne sjokkere noen lenger. For Godal har alltid tippet over.

  • Han tippet over under EF-kampen i 1972 og antydet geriljakrig mot EEC og dyrtid. Det lød som et ekko av Rifleringen fra unionsstridens siste år, men Godal selv havnet som statssekretær i Miljøverndepartementet. Som Sp-ordfører i Vinje tok han til orde for å bunte sammen rikspolitikerne og sende dem til Jan Mayen slik at lokalpolitikerne kunne føre valgkamp i fred. Så ble han rikspolitiker selv. Han hoppet på høyrebølgen, skiftet parti og ble innvalgt på Stortinget i 1985.
  • Men det er alltid vanskelig å bli politisk stuerein når man kommer fra et annet parti. Og det har ikke hjulpet at den gamle bondehøvdingen trakk i dress og ble talsmann for forsvarsviljen og den personlige frihet. For han er og blir en fremmed fugl i Høyre. Særlig etter at høyrebølgen gikk ut med tidevannet og de pene menneskene fra byene overtok den lille strømningen som var igjen. «Røsten er Jakobs, men hendene er Esaus.» Ledelsen i Høyre stoler vel ikke helt på Godals politiske hamskifte, og han ble også hudflettet av både Petersen og Lønning da han kastet seg på den fremmedfiendtlige bølgen sist vinter.
  • Godal trakk på skuldrene. Han hadde ikke lest Høyres partiprogram og kunngjorde at partiprogrammer stort sett var til å sovne av. Det er derfor uklart om han tok refsen fra partiledelsen og åpnet programmet, men han hoppet i alle fall ikke over til Fremskrittspartiet.
  • Han er oppvokst i Vinje og Rauland. Vesle Tibet, som de kaller fjellbygda rundt Møsvann. Sønn av en sokneprest, men ingen heimføding. Han ble utdannet sivilingeniør og dro til Afrika for å bygge veier. Men ledet også hjelpearbeidet for Det Lutherske Verdensforbund under borgerkrigen i Biafra. Der fikk en NRK-reporter se ham med skjegg og maskingevær. Det skal ha vært et stygt syn.