Til kamp mot at fattige dør først

Helseminister Sylvia Brustad vil starte et målrettet arbeid for å utjevne de store forskjellene i levealder mellom fattig og rik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Livsstil går i arv. Grunnlaget for hvordan du får det seinere i livet blir ofte lagt mens du er barn og ungdom. Skal vi unngå store forskjeller i helse og levealder må oppvekstvilkårene være mest mulig likeverdige, sier Brustad.

Hun tror det kreves mange og omfattende samfunnsgrep, blant annet ved å ha sterke offentlige institusjoner som omfatter alle.

-  Mer privatisering betyr at den sterkestes rett vil gjelde på stadig flere områder. Det vil også slå ut i forskjeller i liv og helse, sier Brustad.

-  Er ikke større forskjeller i helse og levealder prisen vi betaler for at vi i større grad får bestemme vårt liv selv?

-  Jeg mener vi ikke skal betale en så stor pris. Det skal ikke være 100 000 arbeidsledige. Folk med rusproblemer skal ikke seile sin egen sjø. Jeg vil ikke være en moralsk pekefingerminister. Men jeg må som helseminister iverksette tiltak som kan ha virkning for å minske ulikhetene. Så vil det likevel være mye opp til oss sjøl hvordan vi vil leve.

-  Er enkelte lidelser selvforskyldte?

-  Spar meg for den slags tenkning. Det er for enkelt. Alle skal ha behandling uansett hva som er årsaken til at de er sjuke.

LIV OG HELSE: - Mer privatisering betyr at den sterkestes rett vil gjelde på flere områder. Det vil også slå ut i forskjeller i liv og helse, sier helseminister Sylvia Brustad, her med sine lille datter Kristine.