Til kamp mot korrupsjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Korrupsjon, underslag og svindel gjorde året som gikk til et svart år for en rekke kommuner rundt omkring i landet. Verst stilt har nok Oslo vært, med fire svært omfattende saker. Den alvorligste er avsløringen av tidligere eiendomssjef Frank Murud i Undervisningsbygg. Han har, slik saken står nå, svindlet vekk 90 millioner kroner som skulle ha gått til oppussing av nedslitte skoler.

Det spesielle med den saken var at det var en høyt betrodd leder som var den skyldige. Hele systemet bygger jo på at det nettopp er folk i hans posisjon som skal kontrollere og hindre slike svik. Skal andre som mener at det skjer mistenkelige ting i organisasjonen følge loven, nemlig at varsling skal skje tjenestevei, må de nettopp varsle ledere som ham. Det viser svakhetene ved systemet.

For Oslo kommune har dette åpenbart vært en vekker, og byrådsleder Erling Lae opplyste til Dagsavisen i romjula at de interne kontrollrutinene skal skjerpes og at varslingsordningene ved de kommunale enhetene skal styrkes. Det skal også opprettes en ny sentralisert varslingsordning. For å unngå at varslere sender sine varsler til den som er skyldig, vil den nye ordningen åpne for varsling gjennom andre kanaler. Den vil også gi mulighet for anonyme varslere. Varslingsordningen skal være åpen både for ansatte, brukere, leverandører og andre som kan si fra om misligheter og kritikkverdige forhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer