Til kamp mot korrupsjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjon, underslag og svindel gjorde året som gikk til et svart år for en rekke kommuner rundt omkring i landet. Verst stilt har nok Oslo vært, med fire svært omfattende saker. Den alvorligste er avsløringen av tidligere eiendomssjef Frank Murud i Undervisningsbygg. Han har, slik saken står nå, svindlet vekk 90 millioner kroner som skulle ha gått til oppussing av nedslitte skoler.

Det spesielle med den saken var at det var en høyt betrodd leder som var den skyldige. Hele systemet bygger jo på at det nettopp er folk i hans posisjon som skal kontrollere og hindre slike svik. Skal andre som mener at det skjer mistenkelige ting i organisasjonen følge loven, nemlig at varsling skal skje tjenestevei, må de nettopp varsle ledere som ham. Det viser svakhetene ved systemet.

For Oslo kommune har dette åpenbart vært en vekker, og byrådsleder Erling Lae opplyste til Dagsavisen i romjula at de interne kontrollrutinene skal skjerpes og at varslingsordningene ved de kommunale enhetene skal styrkes. Det skal også opprettes en ny sentralisert varslingsordning. For å unngå at varslere sender sine varsler til den som er skyldig, vil den nye ordningen åpne for varsling gjennom andre kanaler. Den vil også gi mulighet for anonyme varslere. Varslingsordningen skal være åpen både for ansatte, brukere, leverandører og andre som kan si fra om misligheter og kritikkverdige forhold.

Det er bra at Oslo kommune tar fatt i dette problemkomplekset. Korrupsjon og svindel i et så stort omfang går på tilliten løs, både til de enkelte kommunale instansene og til det demokratiske systemet overhodet. Korrupsjonseksperter som Jan Borgen i Tranparency Norge og Økokrim mener at norske kommuner har vært naive. Det samme har den tidligere korrupsjonsrådgiveren Eva Joly ment. Hun ble latterliggjort i krokene der næringslivsledere møttes, men har fått rett i sine påstander: Norge er ingen korrupsjonsfri sone. Der penger flyter, er det også folk som vil berike seg på uærlig vis. Skal man få bukt med dette, trengs både kontroll, varsling og etisk bevissthet. Det har ikke minst Oslo kommune erfart.