Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til kamp mot Kostunica

BEOGRAD (Dagbladet): Vojislav Kostunica (56) står overfor harde tak etter at han i går kveld ble tatt i ed som Jugoslavias nye president. Slobodan Milosevics allierte vil gjøre alt for å torpedere hans politikk. Makthaverne i Montenegro faller ham også i ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostunicas edsavleggelse skjedde først etter en fire timer lang krangel under konstitueringen av det nyvalgte føderale parlamentet, som møtte i det store Sava-sentret i Beograds nye bydel.

- Dette var pøbelens verk, tordnet den serbiske innenriksministeren Vlajko Stojiljkovic om stormen på parlamentsbygningen.

- Opptøyene var innslag i et kupp, hevdet Ljubica Ristic, som er daglig leder av Jugoslavias forente venstreparti (JUL).

Milosevic-venner

JUL-sjefen selv, Milosevics kone Mirjana Markovic, holdt seg borte fra møtet. Hun er valgt som representant i nasjonalforsamlingens underhus fra hjembyen Pozarevac, men har ikke vist seg offentlig på flere dager.

Utfallene fra de før så mektige representantene var en slående kontrast til Kostunicas moderate tone under innsettelsestalen.

Etter at de har vært slått ut de første to døgnene under oppstanden, forsøker Milosevic-tilhengerne nå å samle kreftene. De er desperate, truet som de er av at partiene kan gå i oppløsning dersom de ikke viser styrke de nærmeste måneder og uker.

Sosialistpartiet (SPS) og JUL har flertall i parlamentet sammen med representantene fra Milosevics tidligere allierte fra det sosialistiske nasjonale partiet SNP i Montenegro.

På krigsstien

Kaoset kan gjøre det vanskelig for Kostunica både å få utpekt en regjering som vil samarbeide med ham og vedta nødvendige lovendringer og økonomiske reformer.

- Jeg frykter at Milosevic forbereder seg på å dolke oss i ryggen ved at han konsoliderer krefter i politiet og forsøker å skape kaos, sier Zoran Djindjic, som leder Det demokratiske partiet (DS), som er det største innen den seirende opposisjonsalliansen.

Milosevic-tilhengernes taktikk kan være å svekke den føderale regjeringen til fordel for regjeringen i republikken Serbia, der krigsforbrytertiltalte Milan Milutinovic fortsatt er president.

Kostunica risikerer også store problemer fra Montenegro, der president Milo Djukanovic ikke vil godkjenne presidentvalget som han boikottet. Djukanovic frykter at hans makt vil forsvinne når han ikke lenger har Milosevic som fiende.

Stille utrenskning

- Jeg vil ikke bli forstyrret av uttalelsene fra enkelte i Montenegro, sa Kostunica til norske pressefolk i går ettermiddag.

Kostunica vil forsøke å vinne montenegrinerne over på sin side ved å foreslå lovendringer som gjør Montenegro til en likeverdig partner med Serbia i den jugoslaviske føderasjonen.

Alle nøkkelstillinger i Jugoslavia er besatt av personer som ble utpekt av det gamle regimet. Kostunica satser på en stille utrenskning. Hans stil er ikke å opptre som en elefant i et glassmagasin.

Den første som står for fall er forsvarssjefen, general Nedbojsa Pavkovic, får Dagbladet opplyst.

Går han ikke frivillig, er Kostunica avhengig av en beslutning i det nasjonale forsvarsrådet - som består av ham selv og republikkpresidentene Djukanovic og Milutinovic. Det understreker problemene.

HVERDAGEN BEGYNNER: Vojislav Kostunica talte i går kveld til nasjonalforsamlingen etter at han hadde avlagt ed som Joguslavias nye president. Nå begynner hverdagen.