Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til kamp mot offentlig ansattes privilegier

Statsråd Victor D. Normans kamp mot privilegiene til over 700 000 offentlig ansatte møter motbør fra første dag. Organisasjonene raser mot planene om å svekke oppsigelsesvernet og gi dårligere arbeids- og pensjonsvilkår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått tilgang til stortingsmeldingen om modernisering av offentlig sektor som arbeids- og administrasjonsministeren legger fram for Stortinget i formiddag. Den skisserer hvordan forskjellen mellom offentlig og privat sektor skal reduseres - med omfattende konsekvenser for de over 700000 ansatte i stat, fylke og kommune.

- Det skal ikke lenger være slik at du begynner i det offentlige for å være sikret 40 års fast arbeid og påfølgende god pensjon. Vi ønsker å slippe dem løs. Det må bli mer attraktivt å vandre fra det offentlige til det private og omvendt, sier Victor D. Norman til Dagbladet.

Svekker rettigheter

Statsråden mener mange av de rettighetene arbeidstakerne har opparbeidet seg gjennom mange år, må svekkes for å stimulere den nødvendige omstillingen:

  • Tjenestemannsloven som sikrer statlig ventelønn til ansatte som er overtallige.
  • Oppsigelsesvernet. Ifølge Norman er det ikke nødvendigvis for sterkt nedfelt i loven, men kulturen må forandres.
  • Pensjonsordningen.

- Til gjengjeld skal de få høyere lønn. Offentlig ansatte skal i sum ikke komme dårligere ut enn i dag, lover Norman.

Han regner med å starte forhandlinger med hovedorganisasjonene umiddelbart og fortsette parallelt med de ordinære lønnsforhandlingene til våren.

- Hele moderniseringen av offentlig sektor avhenger av at de ansatte deltar i prosessen. Uten dem får vi ingenting til. Mitt yndlingseksempel er fra min egen arbeidsplass, Norges Handelshøyskole. Det var nesten ikke grenser for hva vi kunne finne på hvis vi ønsket å sabotere et direktiv ovenfra, sier Norman.

- Hva hvis organisasjonene nekter å delta på dine premisser?

- Jeg må si som Baktus til Karius: Hvorfor skal du alltid snakke om noe trist? Jeg vil ikke forskuttere noe som er lite sannsynlig, sier Norman.

Han har imidlertid et ris bak speilet: Hvis arbeidstakerne overhodet ikke vil diskutere forandringene, kan Norman på egen hånd tvinge gjennom endringer. Men det vil han ikke høre snakk om.

- Jeg har ikke noen tro på Thatchers konfrontasjonslinje. Den passer ikke i Norge. Vi kommer ingen vei uten å ha med de ansatte på veien videre.

Kampen starter

Statsråden kan imidlertid vente seg kamp fra første dag:

- Vi finner oss ikke i å bli hengt ut som «sabotører» av Norman. Og hvis han våger å gjøre noe med de opparbeidede rettighetene som vi har forhandlet fram, så kan jeg gjøre det helt klart at vi ikke har tenkt å gi noe på pensjonsrettighetene. Vi går på barrikadene for å beholde dem. Men vi skal ha høyere lønn, tordner lederen for Norsk Tjenestemannslag, NTL, Turid Lilleheie.

NTL organiserer over 45000 LO-medlemmer, hovedsakelig i staten.

Når det gjelder Normans uttalte ønske om å redusere forskjellene mellom privat og offentlig sektor, viser Lilleheie til at det i privat sektor er mange som har mye bedre pensjonsordninger enn staten, og i tillegg mye høyere lønn.

- Det er ikke grenser for hva de da kan finne på av bevisst og ubevisst sabotasje, sa statsråden til Dagens Næringsliv i går.

- Jeg blir kraftig provosert av å lese slikt, sier Turid Lilleheie.

Ikke sabotører

- Til nå har Carl I. Hagen vært i en klasse for seg når det gjelder å bruke skjellsord mot offentlig ansatte som «latsabber og unnasluntrere». Nå legger Norman seg på samme nivået ved å stemple oss som «sabotører». Det provoserer meg, sier Lilleheie.

Norman kan ikke regne med større velvilje fra det mektige Norsk Kommuneforbund, NKF.

- Man oppnår ikke noe hvis man skal gjøre noe med ansettelsesvilkårene og pensjonsrettighetene. Den tryggheten må vi ha, og vi godtar ikke noe som er dårligere enn i dag, sier medlem av arbeidsutvalget i NKF, Geir Mosti.

- Hvis det er konkurranseutsetting og privatisering statsråden vil ha, ja da skal han få kamp, sier Mosti.

Det samme lover leder i LO Stat, Morten Øye.

- Norman skal åpenbart prøve å kjøpe våre rettigheter for penger. Det kommer ikke på tale, sier han.

IKKE VERNET BEDRIFT: - Det skal ikke lenger være slik at du begynner i det offentlige for å være sikret 40 års fast arbeid, sier Victor D. Norman.
Hele Norges coronakart