- VI MÅ BRY OSS: Justisminister Anders Anundsen går nå til kamp mot den økende ekstreme islamske radikaliseringen i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VI MÅ BRY OSS: Justisminister Anders Anundsen går nå til kamp mot den økende ekstreme islamske radikaliseringen i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Til kamp mot radikaliseringen

Justisminister Anders Anundsen går til kamp mot ekstrem islamsk radikalisering i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ekstrem islamsk radikalisering har potensiale til å være et stort problem i Norge, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.

Han medgir at samfunnet har store utfordringer med den økende islamske radikaliseringen og de som reiser til konfliktområder.

- Når mennesker endrer adferd og i løpet av kort tid blir radikalisert må vi reagere, sier justisminister Anders Anundsen.

Tirsdag samler den nye justisministeren flere departementer for å iverksette en omfattende tiltaksplan, for å få stoppet det Politiets sikkerhetstjeneste omtaler som ekstrem islamisme og en økende radikalisering i Norge.
Radikalisering I PST siste terrorvurdering heter det:

«Ekstrem islamisme utgjør fortsatt den mest alvorlige terrortrusselen i Norge, og vi forventer at den vil gjøre det også i 2013. Personer i de ekstreme islamistiske miljøene vil fremdeles være opptatt av å formidle ekstremistisk retorikk, der blant annet Norge står sentralt i fiendebildet. Dette gjør propagandaen appellerende for påvirkelige ungdommer her i landet, og bidrar til at radikalisering fremdeles vil være et trekk ved trusselbildet».

Og videre:

« I løpet av 2013 kan det bli en økning av antall personer i de norske miljøene med erfaring fra treningsleire og kamphandlinger. Personer med denne type erfaring forventes å ha fått en lavere terskel for bruk av vold».

- Ekstrem islamisme og radikalisering er absolutt viktig å prioritere. Men det er ikke nok med PST. Derfor har jeg tatt initiativ til en tverrfaglig handlingsplan. Skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. Vi må bry oss om hverandre, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.

- Vi må forebygge og fange opp de som forandrer adferd og blir radikalisert. Dette er et arbeid som skal prioriteres, fastslår justisminister.

- Et betydelig problem Justisministeren er klar på at konsekvensen av radikaliseringen og ekstrem islamisme er på vei til å bli et betydelig norsk problem.

- Ekstrem islamisme og den økende radikaliseringen er et betydelig problem. Vi ser at flere har reist og reiser til konfliktområder. Nå de kommer tilbake til Norge kan de være en fare for norske interesser, sier Anders Anundsen til Dagbladet.

Den ferske justisministeren fra Fremskrittspartiet vil prioritere forebyggende virksomhet.

- Målsetningen er å forebygge og komme tidlig inn og få stoppet radikaliseringen. Skal vi lykkes må alle krefter bidra. Det handler om å bry seg, sier Anders Anundsen.

Tett på PST Tidligere har norske justisministre bare blitt orientert en gang i halvåret av ledelsen i PST om «ståa» og trusselbildet mot kongeriket.

Det er nå slutt på. Noe av det første Anundsen ga beskjed om da han ble minister, var at han gjorde det klart at ønsket en tettere og hyppigere kontakt med sikkerhetspolitiet.

- Da jeg satt som leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget kritiserte jeg at det var for dårlig kontakt mellom blant annet departementet og sikkerhetspolitiet.

 Jeg skal personlig ha møter med PST en gang i måned. I disse møtene vil jeg følge opp det viktige arbeidet PST gjør, så tett som det er naturlig for en justisminister å følge opp PST og deres arbeid, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.

ISLAMISTER: Her er lista med de ekstreme islamistene Dagbladet publiserte lørdag.
ISLAMISTER: Her er lista med de ekstreme islamistene Dagbladet publiserte lørdag. Vis mer