Til kamp mot rasehat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Selv om vi har nektet å tro det, viste det seg at det bare var spørsmål om når det måtte skje et rasistisk motivert drap her i landet. De nynazistiske miljøene i hovedstaden og andre byer har lenge demonstrert sitt ubegripelige hat mot folk med annen hudfarge. Politiet har hatt dem under nøye overvåking. De leker med våpen, uniformer og tradisjoner fra Europas mest grumsete fortid. Voldsdyrking har inngått i deres forskrudde tankeverden, og viljen til å ta i bruk voldelige midler har vært åpenbar.
  • Likevel oppleves fredagens drap på Holmlia i Oslo sterkt fordi det er første gang det er så tydelig sammenheng mellom voldshandlingen og det nynazistiske miljøet. Men den norske fremmedfiendtligheten er dessverre ikke avgrenset til et lite høyreekstremistisk, nærmest kriminelt miljø. Det er ikke lenge siden vi fikk beskrevet et fremmedfiendtlig ungdomsmiljø i Førde, der en ung gutt druknet etter å ha blitt jaget av en ungdomsgjeng. Tidligere var Brumunddal kjent for et ungdomsmiljø med sterke rasistiske islett.
  • Det er dessverre god grobunn for rasistiske holdninger i Norge. I de seinere åra er motviljen mot folk fra andre kulturer blitt så omfattende at det er mulig å lukrere på den i politisk sammenheng. At de er blitt et tema i kampen om velgernes gunst, har bidratt til å gjøre slike holdninger gangbare også i sosiale sammenhenger det ikke sømmet seg tidligere. Man skal ikke bevege seg mye rundt i det norske samfunnet før man hører at mørkhudete både er mindreverdige, skadelige og snyltende.
  • Det er likevel et langt sprang fra den generelle fremmedfiendtligheten til et mulig drap på rasistisk grunnlag. Derfor er det nå grunn til å reise en opinion mot de ideer og de forskrudde forestillingene som dyrkes i de høyreekstremistiske miljøene. For noen år siden mobiliserte det frivillige Norge, organisasjoner og enkeltindivider, til kamp mot voldsutviklingen. Det er tid for en liknende mobilisering mot nynazismen og rasismen. Vi kan ikke finne oss i at folk med en annen hudfarge skal være fritt vilt for ungdommer som ikke forstår hva toleranse og likeverd er.