RASK RESPONS: President Barack Obama (t.v) og visepresident Joe Biden brukte bare en måned etter skytemassakren i Newtown før han la fram sine forslag til innstramminger i våpenlovene. REUTERS/Jason Reed
RASK RESPONS: President Barack Obama (t.v) og visepresident Joe Biden brukte bare en måned etter skytemassakren i Newtown før han la fram sine forslag til innstramminger i våpenlovene. REUTERS/Jason ReedVis mer

Til kamp mot skytevåpen

President Barack Obama strammer inn etter skolemassakren i Newtown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Obama presenterte på en pressekonferanse i dag sine forslag sammen med visepresident Joe Biden, pårørende, som mistet sine kjære i skolemassakren i Newtown i Connecticut i desember, og barn, som skrev brev til Det hvite hus om våpenkontroll etter skolemassakren.

Gjerningsmannen i Newtown drepte 26 personer - de fleste små barn - før han tok sitt eget liv. Massakren har utløst en stor debatt i USA om innstramming av de liberale våpenlovene. Dette er sensitivt i USA hvor grunnloven gir alle amerikanere rett til å ha våpen, og mens debatten raser, har salget av de dødeligste våpnene skutt i været.

- Ingenting har gjort dypere inntrykk på oss enn familiene i Newtown. Vi vil gjøre alt vi kan, blant annet dette, for å hedre ofrene, sier Obama og viser til at også over 900 amerikanere har dødd i skytinger siden skolemassakren.

- Må gjøre det vi kan Innstrammingene Obama ønsker er:

• Universell føderal bakgrunnssjekk av alle som vil kjøpe våpen.

• Innføre et nytt forbud mot angrepsvåpen og forby magasiner med plass til mer enn 10 patroner. USA hadde et liknende forbud fra 1994 til 2004.

• Presidenten undertegner 23 umiddelbare innstramminger som kan gjøres uten vedtak i kongressen.

• Obama ønsker også å bruke mer penger på behandling av mentalt syke og på å styrke sikkerheten ved skoler.

- Det finnes ingen lov som kan forhindre alle slike tragedier, men finnes det noe som helst vi kan gjøre for å unngå selv én ny situasjon, så må vi gjøre det. Dette er tiltak utfra sunn fornuft som flertallet av våpeneiere også ønsker, sier Obama.

Like etter Newtown-massakren ga Obama visepresident Biden i oppgave å lede ei gruppe som skulle komme med forslag til hvordan våpenvolden i USA kunne reduseres. Disse forslagene havnet på Obamas skrivebord mandag, og allerede i dag var han klar for å lansere sin plan.

Obama tok selv til tårene like etter massakren, og i dag fortalte han at han hadde hengt opp et bilde laget av et av ofrene, Grace McDonnell (7) i sitt private kontor.

- La oss gjøre det rette for henne, sier presidenten.

- Frastøtende og feig Allerede før Obama offentliggjorde sine forslag, er protestene voldsomme.

En sheriff i Oregon har sendt brev til Det hvite hus og gjort det klart at han ikke vil håndheve eventuelle våpenlover som han mener er grunnlovsstridige. En kongressrepresentant fra Texas mener det kan bli aktuelt å stille Obama for riksrett.

Den mektige våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA), som ikke ønsker noen former for innstramming, har i kjølvannet av Newtown-massakren foreslått at det bør være bevæpnet politi på alle skoler i USA. I dag lanserte de også en særdeles kontroversiell video hvor de anklager Obama for å være en elitist og dobbeltmoralsk. I reklamen vises det til at presidentens to døtre er omgitt av bevæpnete vakter døgnet rundt.

- Er presidentens barn viktigere enn dine? Er han bare nok en dobbeltmoralsk elitist når det kommer til vår rettferdige andel sikkerhet? Sikkerhet for hans barn, og våpenfrie soner for våre, sier fortellerstemmen i videoen.

- Reklamen er frastøtende og feig, skriver Obamas pressetalsmann, Jay Carney, i en uttalelse.

En talsmann for NRA opplyste til CNN i går at medlemstallene til våpenorganisasjonen har økt med 250 000 siden skolemassakren i Newtown. Fra før har de 4,25 millioner medlemmer.

- Dette er en direkte respons til de truslene og beskyldningene som kommer fra Obama og andre politiske ledere, sa talsmannen, Andrew Arulanandam, til TV-kanalen.

LEDET GRUPPE: Visepresident Joe Biden har ledet arbeidet med våpeninnstrammingene til Obama etter Newtown-massakren. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
LEDET GRUPPE: Visepresident Joe Biden har ledet arbeidet med våpeninnstrammingene til Obama etter Newtown-massakren. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer