UTSETTELSE: Donald Trump skriver på Twitter at han er svært skeptisk til det nye valgsystemet som baserer seg på post-stemmer. Vis mer

Trump åpner for å utsette valget:

- Til knes i skitt

President Trump tar til orde for å utsette høstens presidentvalg. Han har skjønt at han kommer til å tape, og legger nå planen for å erklære resultatet ugyldig, mener ekspert.

Publisert

- 2020 kommer til å bli det mest unøyaktige og svindelfylte valget i historien, skriver Trump på Twitter torsdag ettermiddag.

Kommentaren presidenten bunner i hans skepsis til det nye valgsystemet, som baserer seg på at velgerne kan stemme via post. Velgerne trenger dermed ikke å møte opp fysisk i valglokalene.

- Det kommer til å være pinlig for USA. Utsette valget til folk kan skikkelig, trygt og sikkert stemme??? skriver han.

SLITER: USAs president Donald Trump ligger ifølge meningsmålingene an til å gjøre et dårlig valg, når amerikanerne skal stemme på sin leder for de neste fire åra 3. november. Foto: Leah Millis / REUTERS / NTB scanpix
SLITER: USAs president Donald Trump ligger ifølge meningsmålingene an til å gjøre et dårlig valg, når amerikanerne skal stemme på sin leder for de neste fire åra 3. november. Foto: Leah Millis / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Grunnløst

Trump har gjentatte ganger ytret seg kritisk til poststemmer, men har aldri kommet med noen begrunnelser eller bevis på hvorfor denne formen for stemmegivning vil føre til uriktige valgresultater.

- Trump kan verken avlyse eller utsette valget. Dette er regulert av Grunnloven og mer direkte i en lov fra 1845. Kun Kongressen kan endre valgdatoen, men Trumps periode utløper 20. januar 2021 uansett – med mindre han gjenvelges, sier seniorforsker Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter til Dagbladet.

KAN VÆRE KJØRT: Trump har fått krass kritikk for sin håndtering av coronapandemien, og mange mener løpet kan være kjørt. Tidligere denne måneden gikk han for første gang ut og anbefalte bruk av munnbind. Han nektet også lenge å bruke det selv. Her avbildet mandag denne uka. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
KAN VÆRE KJØRT: Trump har fått krass kritikk for sin håndtering av coronapandemien, og mange mener løpet kan være kjørt. Tidligere denne måneden gikk han for første gang ut og anbefalte bruk av munnbind. Han nektet også lenge å bruke det selv. Her avbildet mandag denne uka. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer

- Poststemmegivning byr absolutt på praktiske problemer, men det er ingen grunnlag for å tro at valget blir «rigget», eller at problemene vil slå systematisk ut for det ene eller andre partiet.

Et presidentvalg har aldri blitt utsatt tidligere - heller ikke når borgerkrigen raste under valget i 1864. Ekspertene Dagbladet har snakket med har dermed ingen tro på at coronapandemien kan føre til at det skjer for første gang.

I USA steg dødstallene etter coronavirusets herjinger til over 150 000 denne uka. Smittetallene fortsetter å øke i voldsom fart, og ingenting tyder på at USA ser lyset i enden av tunnelen riktig enda. Slaget kan dermed være tapt for Trump, som har blitt møtt med en storm av kritikk for sin coronahåndtering.

- Pandemien er ute av kontroll. Økonomien er i krise. Trump står til knes i skitt, mener Mjelde.

- Ledd i en kampanje

USA-ekspert Svein Melby mener Trumps twittermelding tyder på at han nå har innsett at han kommer til å tape valget, og at det hele er et ledd i en kampanje.

- Det er høyest kritikkverdig av en president i et demokratisk land å begynne å antyde at man skal utsette et valg. Det er slik man forbinder med helt andre styresett enn et demokrati. Det er ikke noe en president skal ta i sin munn i det hele tatt, mener Melby.

«DET ER SÅNN DET STARTER»: 3. november 2020 er det nytt presidentvalg i USA, og nå prøver organisasjonen The Lincoln Project å hindre at Donald Trump bli gjenvalgt. Klipp: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Han tror Trumps strategi nå er å legge opp til at det er valgfusk som kostet ham seieren, dersom han taper 3. november.

- Han ligger allerede såpass dårlig an på meningsmålingene at selv han begynner å forstå at dette bærer mot et valgnederlag. Da gjelder det å komme med en slik argumentasjon, en slags konspirasjon, til hvorfor han tapte valget. Dette er et ledd i en slik kampanje.

MENINGSMÅLINGER: President Donald Trump forteller at han har et godt forhold til smitteeksperten Anthony Fauci, men stusser på at Fauci scorer bedre på meningsmålingene enn ham selv. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har den siste tiden gjort det svært godt på meningsmålingene, og leder i alle de seks vippestatene som Hillary Clinton tapte i 2016, og som banet vei for Trumps inntog på Det ovale kontor.

Melby sier meningsmålingene normalt pleier å jevne seg ut etter hvert som valgdagen nærmer seg, men med coronapandemien hengende som en mørk sky over valgkampen, har han lite tro på at det kommer til å skje denne gang.

- Det er ingen grunn til særlig optimisme utover høsten for Trump. Han har vist seg så til de grader inkompetent i en krise, at også mange av hans egne velgere kommer til å vende ham ryggen.

GJØR DET BRA: Under 100 dager før valget ligger Biden an til å vinne på flere nasjonale meningsmålinger. Det er nå knyttet stor spenning til hvem han velger som sin visepresidentkandidat. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix
GJØR DET BRA: Under 100 dager før valget ligger Biden an til å vinne på flere nasjonale meningsmålinger. Det er nå knyttet stor spenning til hvem han velger som sin visepresidentkandidat. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Ingen grenser

USA-ekspert, amerikaner og professor ved NTNU, Jennifer Bailey, er ikke overrasket over at Trump hinter om at valget bør utsettes.

- Tror du kommentaren kan være et forsøk på å få oppmerksomheten vekk fra pandemien og de økonomiske resultatene?

- Det kan hende han ønsker å utsette valget for at økonomien skal få tid til å trekke seg opp, men han kaster ut ting hele tiden, og jeg vil ikke gi han kreditt for taktisk tenkning. Han sier det han tenker hele tiden, sier Bailey.

- Han har ingen grenser eller skikk og bruk, eller noen anelse om hvor viktig normer er. Han har heller ingen klar forståelse av hvordan en stat fungerer, så jeg er ikke overrasket over at han tenker høyt som dette.

Hilmar Mjelde er enig:

- Kanskje er dette en avledningsmanøver for å få fokuset vekk fra de katastrofale økonomiske tallene som kom ut i dag. Men så er dette også bare Trump som «sier ting». Fordi han ikke bryr seg og ikke har oversikt over lovverket.

KOM MED BESKYLDNINGER: USAs president Donald Trump kom med flere ubegrunnede og høyst spekulative beskyldninger mot tidligere visepresident Joe Biden under et intervju med Fox News søndag. Video: AP / Fox News Vis mer

- Kan bli et spetakkel

Trump har ikke villet svare på om han kommer til å godkjenne valgresultatet, dersom han taper høstens valg. I det ser Melby et stort faremoment.

- Om presidenten argumenterer for at valget ikke har vært legitimt, da kan det skape en situasjon etter 3. november som er rimelig turbulent og som kan bli vanskelig å håndtere. Det kan bli et spetakkel for å få han ut av Det hvite hus. Det er allerede så steile fronter i USA at det kan bli skikkelig bråk. Ikke bare politisk, men også fysisk, frykter Melby.

- Vi får holde pusten og håpe at det går bra, men det finnes neppe en valgsituasjon, valgkamp og et valgresultat som kan skape en slik uro som dette her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer