Til koffertbarnas beste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet barnefordelingssaker som havner i retten har økt med 50 prosent på fem år. Flytting med barn mot mors eller fars vilje, er ofte årsaken til skyhøyt konfliktnivå gjennom mange år. Å være koffertbarn er tøft. Det er heller ikke lett å være en tilstedeværende far når barna dine har flyttet fra Oslo til Alta.

Regjeringens Barnelovutvalg vil gjøre det vanskeligere for foreldre å pakke flyttelasset med barna på toppen, etter samlivsbrudd. I slutten av måneden får barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt utvalgets innstilling på sitt bord. Det siste året har utvalget som består av forskere, jurister og interesseforeningene diskutert en rekke aktuelle og brennbare spørsmål: Delt bosted, samværsrett og altså flytting.

Det er selvsagt ikke aktuelt å innføre flytteforbud for noen. Men utvalget går inn for at foreldre som har hovedomsorgen, eller såkalt bostedsmyndighet som det heter, ikke skal kunne flytte med barna, uten at den andre forelderen er varslet og gir sitt samtykke. Nekter denne, sendes så eksparet til mekling. Fører heller ikke mekling fram, må flyttekonflikten prøves i domstolen. Slik regelen er i dag kan mor flytte med barn innenfor landets grenser, for eksempel fra Oslo til Alta. Derimot får mor ikke lov til å flytte utenlands, fra Halden til Strømstad. Det henger ikke på greip.

Det går ei grense for hvor mye regulering av familieliv og oppløste familier som er hensiktsmessig. Det går og ei grense for hva som er ønskelig. Domstolen er overarbeidet. Hva som er best for barnet varierer fra tilfelle til tilfelle. Men for de fleste skilsmissebarna er mye samvær med både far og mor best. Barnets rett til å tett kontakt med begge bør styrkes. Stadig flere skilte foreldre velger selv delt omsorg og bor innenfor samme skolekrets. Det er positivt at utviklingen går mot delt omsorg som det normale utgangspunkt.