Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til krig mot Forsvaret

GRÅFJELLET/OSLO (Dagbladet): Med klart flertall besluttet Stortinget i går å legge Forsvarets nye skyte- og øvingsfelt til Gråfjell-området i Hedmark. Men grunneierne slår tilbake: - Dette fjellet får de ikke!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som i utgangspunktet var en utbrytergruppe på 25 representanter i Ap, skrumpet på avgjørelsens dag inn til ni. Partipisk og korreksjoner ovenfra sørget for at Ap med god margin sikret Gråfjell-flertall i tett samarbeid med Frp og til slutt Høyre.

Regjeringspartiene gikk imot, sammen med SV. Motstanderne av utbyggingen - anført av Ap-utbryterne Gunn Karin Gjul og Grethe Fossum - betegner skyte- og øvingsfeltet som Norges mest omfattende naturinngrep noensinne.

Grunneierne i Gråfjell-området har sagt konsekvent nei til å legge ut hyttetomter og vendt tommelen ned for alle andre turistinspirerte satsinger i den fredelige bjørnemarka mellom Storsjøen og Osensjøen. De mener de nå blir straffet for å ha passet på naturen. Deres eneste kampmiddel er å neglisjere stortingsvedtaket, noe de er fast bestemt på å gjøre.

Vil boikotte

- Når Forsvaret nå skal forhandle seg fram til en avtale om bruk av utmarka i tilknytning til Rena leir, vil samtalene bli boikottet, sier lederen for Åmot skogeierlag, Jon Petter Grindstad.

Når staten i neste runde skal overta Gråfjell-området slik at Forsvaret kan bruke området som det vil, skjer dette over hodene på grunneiere og lokalbefolkning.

Nå truer lokalbefolkningen med sivil ulydighet, ulovlige aksjoner som til og med støttes av stedets kirketjener, Asbjørn Nordnes, på Nordre Osen.

- Det er for galt at Forsvaret skal få ødelegge alt dette, sier han.

Kjemper videre

Bonden på Deset - midt i området som nå foræres Forsvaret - Ola Dieseth, nekter for at slaget er tapt:

- Vi vil fortsette å kjempe mot vedtaket. Jeg har lenge sagt at her skal det ikke bli noe skytefelt, og det får jeg stå på, sier han til Dagbladet.

Dieseth mener vedtaket er et stort svik og et spill for galleriet.

- Forsvaret har bestemt seg for Gråfjell lenge før utredningene var gjort, sier han.

Skytefeltet legger beslag på 250 000 dekar uberørt utmark.