Til krig mot fyll og dop

Forsvaret ruster opp kampen mot fyll og dop i de militære rekker. Ikke engang i fritida kan militære være synlig beruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret er lei av økt fyll og dopbruk blant sine ansatte. Nå strammes regelverket kraftig inn.

I et nytt direktiv innskjerpes forbudet mot bruk av rusmidler. Innskjerpinga gjelder både i tjeneste og på perm. Bryter en reglene står sikkerhetsklareringer og karrieremuligheter i fare. Personellet oppfordres også til å tyste på kolleger som bryter reglene.

Også befalsmessene må innrette seg etter forsvarets nye ruspolitikk. Fra nå må de søke om skjenkebevilling og følge de samme lover og regler som de sivile skjenkestedene.

Slutt på soldatfylla

Soldatfylla skal kun skje innenfor husets fire vegger. Det er ikke lov for personellet å opptre synlig beruset på offentlig sted, hverken i tjeneste eller på perm.

- Ren frihetsberøvelse, sier Thomas Snuggerud til Aftenposten.

- Er en edru på jobb, må en ha lov til å drikke en del når en har fri og ikke er i uniform, mener den 21-åringen som er inne til førstegangstjeneste. Han synes det er rart at forsvaret skal styre så mye av livet hans. Dessuten lurer Snuggerud på hvordan reglene skal håndheves.

Tystere

En metode er at kolleger rapporterer hverandre. «Det må aldri oppfattes som ukollegialt eller uetisk å melde fra som kollegers alkoholmisbruk» heter det i innskjerpingen ifølge Aftenposten.

Men fra forsvarets side understrekes det at man ikke skal tyste på hverandre. De forutsetter at sine ansatte er en gruppe med høy etisk standard. Det skal kun meldes fra om kolleger når du mener det er helt nødvendig i forhold til tjenesten.

Det er ikke meningen at forsvaret skal bli en ny avholdsbevegelse. Men det nye regelverket innebærer at alkohol kun kan nytes i begrensede former.

- Så får det bli et valg den enkelte tar når han eller hun velger å gjøre karriere i Forsvaret, sier Major Petter Lundquist i Forsvarets Overkommando.