Til krig mot latskap

BODØ (Dagbladet): Gutta ved Bodø flystasjon er landets slappeste soldater. Forsvarets overkommando har beordret ekstra trening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

53 prosent av de tjenestepliktige makter ikke å løpe 3000 meter på under 15 minutter. De klarer knapt nok å gjennomføre 20 sit-ups heller. Derfor har Forsvaret sjøl rangert dem som landets absolutt dårligst trente soldater.

Nå er det imidlertid slutt på latmannslivet. Luftforsvarsstabens egen handlingsplan skal få fart i gutta. Det legges opp til to knallharde treningsøkter i uka.

- Vi kan ikke ha soldater som knapt nok er i stand til å reise seg fra senga. Treningsprogrammet er allerede i full gang. Ingen klager er mottatt, faktisk tror jeg de setter pris på å trene, sier stasjonssjef Tomas Archer til Dagbladet.

Krise i krig

Han er alvorlig bekymret over det han mener er fysisk forfall blant norske unggutter. De unge skal tross alt forsvare fedrelandet:

- Det er et varsel om at noe er galt. Det er blitt mindre fysisk trening i skolen. Den usunne livsstilen gjenspeiler seg også i det faktum at rundt 10 prosent av guttene har brukt stoffer før de avtjener verneplikt, sier Archer.

Han mener norske menns dårlige fysiske form kan få alvorlige konsekvenser i en krisesituasjon.

Ifølge Archer skal soldatene som ikke klarer de fysiske kravene før dimisjon bli sendt rett på trimprogram.

En av tre av norske gutter har for øvrig så dårlig helse at de er ute av stand til å avtjene verneplikten.