Til krig mot nett-overgripere

Justisminister Knut Storberget vil ruste opp loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler krig mot menn som via nettet oppsøker og forgriper seg på barn og unge.

Ei jente i Rogaland skal ha blitt misbrukt av 11 menn som hun har kommet i kontakt med via en chattekanal på nettet. Mennene er i alderen 19 til 38 år, skriver VG.

-  Som far reagerer jeg med avsky og redsel. Som alle andre fedre jobber jeg for å bli dus med datateknologien, og gjør jeg hva jeg kan for å henge med i hva jentene mine finner på nettet. Jeg har vært på Kripos og sett på hva slags bilder som spres på nettet, og hva en del menn ser på. De som oppsøker unger for å ha sex, er kyniske og utspekulerte overgripere. Derfor er det all grunn til å gå til krig mot disse mennene, sier Storberget til Dagbladet.

- Ruste opp loven

Regjeringen har allerede sendt ut et forslag på høring som gjør det straffbart å oppsøke barn under 16 år via nettet for å oppnå sex.


-  Det er behov for å ruste opp straffeloven slik at den er i stand til å møte ny teknologi, sier Storberget.

En arbeidsgruppe ledet av tidligere justisminister, nå Microsoft-direktør Grete Faremo skal vurdere hva de kommersielle selskapene kan gjøre for å stoppe voksnes nettjakt på barn og unge.


-  Det finnes et samarbeid mellom private selskaper og det offentlige om filtre mot nettsteder som viser ulovlige forhold. Vi skal vurdere om vi kan gjøre mer, sier Faremo.

 KRIG:  Justisminister Knut Storberget går til krig på bred front mot alle som begår kriminalitet mot barn. Ett tiltak er å opprette «Barnas hus». Foto: TORBJØRN GRØNNING
KRIG: Justisminister Knut Storberget går til krig på bred front mot alle som begår kriminalitet mot barn. Ett tiltak er å opprette «Barnas hus». Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Barnas hus

I går la Knut Storberget fram et nytt «våpen» i kampen mot overgrep mot barn: Barnas hus, hvor barnet som har vært utsatt for overgrep, blir tatt imot, avhørt og får nødvendig hjelp.