Til krigen på første klasse?

Antall norske soldater i utlandet er lavere enn på lenge. Likevel er Forsvarets utgifter til utenlandsreiser doblet på ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en rapport om Forsvarets kostnadsutvikling laget av Forsvarets forskningsinstitutt, FFI. I perioden 1994 til 2003 gikk reiseutgiftene fra 89 til 181 millioner kroner, til tross for at norske soldater i utenlandstjeneste er blitt betydelig færre.

-  Reiser dyrere

På midten av 90-tallet var det i underkant av 2 000 norske soldater i utlandet, fortrinnsvis i Libanon og på Balkan. I dag er det 762 soldater under norsk flagg i utenlandsoppdrag.

Til sammenlikning bruker Danmark bare 50 millioner kroner så mye på utenlandsreiser, til tross for at 1 100 danske soldater er stasjonert i utlandet.

«I tillegg til et høyere aktivitetsnivå, dvs. flere og/eller lengre reiser, kan veksten i utgiftene til utenlandsreiser også skyldes at Forsvarets personell reiser dyrere. Det er også verdt å merke seg at denne veksten kommer i en periode med generelt fallende priser på flyreiser til utenlandsdestinasjoner,» heter det i rapporten.

Forsvarets ansatte er underlagt statlige avtaler for reiser og skal ikke fly på første klasse.

Forsker Frank Brundtland Steder ved FFI sier en av årsakene til de økte reiseutgiftene kan være at danskene reiser i mindre delegasjoner.

-  Gammel vane

-  Mye kan tyde på at nordmennene er mange flere enn danskene når vi drar til det samme møtet. Mens danskene kanskje reiser med en eller to offiserer, reiser nordmennene i grupper.

- Men det fins ikke statistiske data for dette. Det kan også være at norske offisere reiser mer på grunn av at vi i dag har større politiske ambisjoner om å ha styrker i utlandet, selv om antallet soldater er mindre, sier Brundtland Steder.

Han er en av forfatterne bak en fersk analyse som sammenlikner det danske og norske forsvaret.

Rapporten, som konkluderer med at det danske forsvaret er langt mer kostnadseffektivt, ble først offentliggjort onsdag etter press fra forsvarskomiteen på Stortinget.

På onsdagens høring i forsvarskomiteen, sa forsvarssjef Sverre Diesen at han vil ta grep for å begrense forsvarets reiseutgifter til utlandet.

DYRE REISER: Forsvarsminister Kristin Krohn Devolds følge på reiser til utlandet koster staten dyrt.