OLJELAND: Oljetankere venter her på å fylle tankene ves oljeraffineriet Zawiya i Libya i oktober i år. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MARCO LONGARI
OLJELAND: Oljetankere venter her på å fylle tankene ves oljeraffineriet Zawiya i Libya i oktober i år. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MARCO LONGARIVis mer

Til Libya med norsk oljeekspertise

Norge har tilbudt Libya hjelp med reform innen energisektoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) skal ha møter med politisk ledelse og FN på dagsbesøket i den libyske hovedstaden.

Norge har tilbudt Libya hjelp med reform innen energisektoren, og Larsen har med seg eksperter på det norske oljefondet til Libya.

- Vi er blitt forespurt om våre erfaringer om formuesforvaltningen av oljeinntektene. Og jeg har med en ekspert. Dette er et område vi har kompetanse på, så får vi se om vi kan gjøre en forskjell, sier Larsen til NTB.

Forsinkede milliarder Han skal først besøke martyrplassen før han etter planen møter visefinansminister Imraja Gheith, viseutenriksminister Mohammad Abdel Aziz og FNs spesialutsending Ian Martin.

Libyske myndigheter er veldig opptatt av å få tilgang til Gaddafi-milliardene som ble frosset i utlandet, men dette arbeidet har tatt tid.

Norge ga tidlig i høst klarsignal for at de 370 millioner dollarene som finnes i Norge skulle overføres, men det har ennå ikke skjedd. Nå er imidlertid pengene på vei over til libyske myndigheter, får NTB opplyst.

Bekymring Torgeir Larsen har også med seg 10 millioner kroner til valgstøtte i Libya, fordelt på to forskjellige programmer, ifølge UD.

- FN har uttrykt bekymring for at regimet ikke følger deres anbefalinger på flere punkter deler Norge dem?

- Ting går saktere i forhold til valgprosesser for eksempel, og det er viktig at det er gjennomføringskraft i disse prosessene. Men det er en viktig grunn til at vi drar ned nå, for å få et bedre bilde til å mene noe om dette, sier Larsen.

Det er ikke med folk fra norsk næringsliv med i delegasjonen.

- Men vi bistår de få tunge norske næringsinteressene i Libya på den beste måten vi kan, sier Larsen.

- Ingen kobling Frankrike sa tidligere i år at det var naturlig at landene som deltok tungt i militæraksjonen ble tilgodesett i ettertid. Den norske regjeringen er imot en slik kobling.

- Jeg kan ikke si at dette er noe vi har sett har skjedd. Men fra norsk side så er det absolutt ingen sammenheng mellom dette, sier Larsen.

- Norge har næringsvirksomhet i Libya og det er vår jobb å hjelpe dem, men det er ingen kobling mellom det vi har gjort og det å hjelpe næringslivet. Det gjorde vi før, og det gjør vi nå.

(NTB)