Til Nord-Norge for å lære å holde fred med nabolandet

Nordkoreanere undersøker den fredelige grensa mot Russland i Finnmark.

NESTEN NABOER: - Det er bare ett land mellom Norge og Nord-Korea, og det er Russland, sier Ryu Sung Rim, direktør for Europaavdelingen ved Nord-Koreas komité for kulturelle relasjone. Han har gjestet Kirkenes for å lære og se på Norges grensesamarbeid, både kulturelt og politisk, med vårt felles naboland Russland. I helgen var han på den norsk-russiske grensa, og på festivalen Barents Spektakel. Foto: Marie Melgård.
NESTEN NABOER: - Det er bare ett land mellom Norge og Nord-Korea, og det er Russland, sier Ryu Sung Rim, direktør for Europaavdelingen ved Nord-Koreas komité for kulturelle relasjone. Han har gjestet Kirkenes for å lære og se på Norges grensesamarbeid, både kulturelt og politisk, med vårt felles naboland Russland. I helgen var han på den norsk-russiske grensa, og på festivalen Barents Spektakel. Foto: Marie Melgård.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): - Norge og Nord-Korea er nærmere hverandre enn man tror, sier Ryu Sung Rim, direktør for Europaavdelingen ved Nord-Koreas komité for kulturelle relasjoner, til Dagbladet.  

I tjue minusgrader står representanten for et av verdens mest lukkede diktaturer og speider ut over Bøkfjorden i Kirkenes.  

Ryu, som representerer innflytelsesrike sirkler i det nordkoreanske statsapparatet, forteller at Nord-Korea ønsker mer samarbeid og kulturutveksling med Norge:  

- Det er bare ett land i mellom oss - og det er Russland. Dere har den vestligste grensen til Russland, mens vi har den mest østligste, forklarer han.  

Hele forrige uke deltok Ryu og hans rådgiver, Ri Yong Man, på festivalen Barents Spektakel - som har som formål å lage kultur på tvers av grenser. Dette lot Ryu seg inspirere av:  

- I vårt land har vi grenser mot Russland og Kina, og i disse grenseområdene kan vi ha våre egne, lignende kulturelle utvekslinger. 

Gjesta grensa - skålte i vodka De fikk også et nært innblikk i det norsk-russiske grensesamarbeidet:  

- Kultur er veldig viktig for et grensenært samarbeid. Da de var på besøk var det på sin plass å vise dem grensa og fortelle dem om vårt forhold til russerne, sier den norske grensekommissæren Ivar Magne Sakserud.  

Han tok med tomannsdelegasjonen til grensestasjonen Storskog. Etter omvisningen fikk de en liten smak av en av godene ved grensesamarbeidet:  

- Jeg spurte om de hadde smakt russisk vodka, og det hadde de ikke, så da fikk de en liten smak, forteller Sakserud.  

- Ikke verdens letteste jobb - Dette møtet er viktig, ikke bare kulturelt, men også politisk, sier kunstneren Morten Traavik.  

VIKTIG MØTE: På bildet Ri Young Man, Ryu Sung Rim, og Morten Traavik. Sistnevnet er den som har invitert nordkoreanerne til Norge. Han har vært i Nord-Korea to ganger i forbindelse med sine kunstprosjekt, og skal snart tilbake. Han mener møtet i Norge har vært viktig, ikke bare kulturelt, men også politisk. Foto: Marie Melgård
VIKTIG MØTE: På bildet Ri Young Man, Ryu Sung Rim, og Morten Traavik. Sistnevnet er den som har invitert nordkoreanerne til Norge. Han har vært i Nord-Korea to ganger i forbindelse med sine kunstprosjekt, og skal snart tilbake. Han mener møtet i Norge har vært viktig, ikke bare kulturelt, men også politisk. Foto: Marie Melgård Vis mer

- De er godt klar over hvordan omverdenen ser på dem. Så de har ikke akkurat verdens letteste representantjobb, fortsetter han. 

Det er Traavik som har invitert nordkoreanerne til Norge. Han har ved to anledninger sluppet inn i landet for å utvikle kunstprosjekter. Snart skal han tilbake i samme ærend. 

- De har fått mye input hva gjelder sameksistens over landegrenser. Grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea er ladet, men vi må ikke glemme at det ikke er lenge siden den norsk-russiske grensa var militarisert. Nå kan de se et konstruktivt samarbeid, og fortelle hjem om det. Min tanke er å inspirere dem på det området, sier Traavik til Dagbladet.  

Han mener dialogen mellom Nord-Korea og Norge ville vært vanskeligere å gjennomføre uten kultur som pioner:  

- Det er noen øyenbryn som går i været når man hører at jeg samarbeider med et av verdens «ondeste regimer», men med kulturarbeid kan man gå lengre enn hva politikerne kan, fordi de er mer bundet opp av den til hver tid gjeldende storpolitiske situasjonen, sier Traavik.  

I går var nordkoreanerne på plass i Oslo for omvisning på Nationaltheatret, og møter med Utenriksdepartementet.  

ROCK STEADY: Kunstneren Morten Traavik har gjestet Nord-Korea to ganger - og skal snarlig tilbake. Dette bildet er hentet fra hans kunstprosjekt: "Rock Steady North Korea". Foto: Morten Traavik
ROCK STEADY: Kunstneren Morten Traavik har gjestet Nord-Korea to ganger - og skal snarlig tilbake. Dette bildet er hentet fra hans kunstprosjekt: "Rock Steady North Korea". Foto: Morten Traavik Vis mer