Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til Norge for å knytte vennskapshånd

GARDERMOEN (Dagbladet): En usedvanlig opplagt Yassir Arafat fikk norske politikere til å klemme og holde hender slik du sjelden ser det under Norges-visitten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske lederen Yassir Arafat kjørte et maratonløp med timelange møter, tre pressekonferanser på engelsk, intervjuer med journalister og atter nye møter i går.

- Jeg er glad for at han var frisk og oppegående til tross for ryktene om det motsatte, uttaler tidligere medlem av Mitchell-komiteen, Thorbjørn Jagland, til Dagbladet.

Ifølge diplomater har de to et meget nært forhold til hverandre, og Jagland har jevnlig kontakt med medlemmene av Mitchell-komiteen for å forsøke å skape fred i Midtøsten.

- Det var lettere for meg å jobbe som utenriksminister, og jeg vil ikke tråkke i andres bed. Nå håper jeg bare at den nye regjeringen fører vårt arbeid videre, forteller Jagland.

Lang vei mot fred

Få timer etter møtet mellom Arafat og Jagland var det den nye utenriksministerens tur. Petersen og Arafat håndhilste kjapt før de gikk inn i møtet. En liten time etter kom de smilende og håndholdende ut av lokalet. Begge takket hverandre og fortalte pressen at de ser fram til å samarbeide om en mulig fred mellom palestinerne og israelerne.

Men veien fram er lang. Vestlige diplomater og Arafats nære medarbeidere forteller Dagbladet at situasjonen i Israel og de palestinske områdene aldri har vært så spent som nå. Seinest i går ble seks palestinere drept av israelske styrker.

- Aldri vært verre

- Situasjonen i de palestinske områdene har aldri vært verre enn nå. Arafats posisjon blant palestinerne er sterkt svekket etter israelernes innvasjon i de palestinske områdene, og den økonomiske blokaden. Det internasjonale samfunnet er nødt til å gjøre mer enn å snakke om fred. Israelerne må presses til forhandlingsbordet, sier vestlige diplomater.

- Vi ber ikke om månen, men at det vi er blitt enige om blir satt ut i livet, sier Arafat.

Før han gikk til middag med den norske delegasjonen. For å skape enda nærere allianser.

<B>VENNER 1:</B> Thorbjørn Jagland og Yassir Arafat karakteriserer hverandre som nære venner etter at de har hatt mye kontakt de seinere årene. I går var gjensynet hjertelig.
<B>VENNER 2:</B> Det tok ikke lang tid før Jan Petersen og Yassir Arafat så ut som gamle kjente. Tonen under møtet deres hadde tydeligvis vært bra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!