Til: PutinFra: Amnesty Norge

Amnesty Norges julegave til Russlands president: 4000 underskrifter med bønn om at funksjonshemmede barn i Russland gis et verdig liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lever og dør i senga

24 000 barn mellom 0 og 18 år med psykiske funksjonshemminger er ifølge Amnesty International rettsløse og plassert på statlige institusjoner rundt omkring i Russland. For å gi disse barna et verdig liv har Amnesty Norge satt i gang en underskriftskampanje. Så langt er 4000 signaturer samlet inn. I formiddag ble pakka med underskrifter overlevert Russlands ambassade.

- Vi synes det er viktig å sende Putin denne julehilsenen, med ønsker om en god jul og en bønn om at barn med funksjonshemming i Russland gis verdighet, sa Amnesty Norges representant ved overrekkelsen, rådgiver Patricia Kaatee. «Gaven» ble mottatt av ambassadens representant, annensekretær Alexey Shadskiy.

- Putin har sagt at landet har mange sosiale problemer. Det største sosiale problemet er fattigdom. Han har også sagt at mange problemer kommer som følge av fattigdommen, er Shadskiys tilstandsrapport fra Russland. Han lover å bringe med seg gaven hjem til Russland og presidenten.

Rettsløse

Til tross for at menneskerettighetssituasjonen i Russland har bedret seg på visse områder, er barn med psykiske funksjonshemminger et sterkt forsømt område. Når et barn fødes med funksjonshemming i landet, oppfordres foreldrene til å gi fra seg foreldreansvaret.

- Det er ingen organisasjoner eller apparater som står klare til å hjelpe de få som velger å beholde barna. Foreldre til disse barna blir fortalt at de ikke vil ha kapasitet til å ta seg av barnet, sier Kaatee til Dagbladet.no.

De rettsløse barna plassers i institusjoner, hvor de ifølge Amnesty holdes permanent i sengene sine. Barna får næring og mat, men bortsett fra det får de ingen annen form for stimulering. Dødeligheten på enkelte av institusjonene er ifølge menneskerettighetsorganisasjonen hele 10 prosent.

- Disse barna møtes med mangel på respekt og verdighet. Det er en ufattelig virkelighet at man ikke velger det som er til barnas beste, sier Amnesty-representanten, som sier at det dreier seg om både barn med lettere og med tyngre funksjonshemminger.

- Som grønnsaker

Kaatee har ikke selv besøkt institusjoner, men har fått rapporter fra kolleger i Amnesty International som med egne øyne har sett hvordan disse barna behandles på institusjonene.

Hun referer til overlegen ved en institusjon utenfor Moskva:

"Det er overraskende at de i det hele tatt er i live. De er som grønnsaker. Lungene og hjertene fungerer, men det er ingenting som foregår i hodene deres".

Kaatee forteller at Amnesty har hatt møter med myndigheter i Russland, og at reaksjonen derfra er blandet. Mens helsedepartementet erkjenner at det er et problem, er andre departementer lite opptatt av funksjonshemmede barns rettigheter og hverdag.

- Vi ønsker at problemet settes på dagsorden. Det er viktig å skape bevissthet, å synliggjøre problemet. Hvis det skjer i det skjulte, fortsetter det å være et problem, sier Kaatee, og legger til at det først og fremst er holdningsendringer som skal til.

- Det dreier seg ikke så mye om ressurser. Det det er snakk om, er holdninger og innstillinger. Det må en holdningsendring til for at disse barna skal bli behandlet med verdighet, sier Kaatee.

FRA AMNESTY TIL RUSSLAND: Patricia Kaatee overleverte de 4000 underskriftene organisasjonen så langt har samlet inn til Alexey Shadskiy, annensekretær ved den russiske ambassaden. Foto: Hanne Bjertnes
- GI BARNA VERDIGHET! Amnesty Norge har samlet inn 4000 underskrifter som de gir Russlands president i julegave. Håpet er at funksjonshemmede barn på institusjoner i Russland gis et verdig liv. Foto: Amnesty Internastional.
PERMANENT: Amnesty rapporterer om at funksjonshemmede barn lever og dør i sengene på institusjoner i Russland. Foto: Amnesty International.
HELDIGE: Friske barn på skolebenken i Russland. Foto: Amnesty International.