Til Russland for å bli slank

Rita Elvelund (32) er så overvektig at hun ikke kan bli gravid. I Norge må hun vente mange år på operasjonen som kan hjelpe henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har Rita lånt 70000 kroner, og reiser til Russland for å bli tynn.

Rita Elvelund har vært overvektig siden hun var barn. Det har ført til mobbing, psykiske problemer, selvmordstanker og trøstespising. I dag veier hun 129 kilo.

- Jeg har prøvd alt av tabletter og kurer, men ingenting hjelper, sier Elvelund.

Kan ikke vente

Hun og mannen Atle (34) har vært gift i 13 år, og han har vært en god støtte. Paret ønsker seg barn, men har ikke lyktes.

Utredninger ved sykehusene i Hamar og Lillehammer har konkludert med at barnløsheten skyldes Ritas overvekt. En slankeoperasjon der 60 prosent av magesekken fjernes og 60 prosent av tynntarmen settes ut av funksjon, er håpet. Operasjonen skjer i juni. Minst fire andre norske kvinner skal opereres ved samme klinikk i Russland i dette tidsrommet.

- I Norge er ventetida altfor lang. Da får jeg aldri barn, sier Rita.

Rita mener staten burde betale for operasjonen. På sikt kan det være mange helsekroner spart. Men å få offentlig støtte til operasjon i utlandet er vanskelig.

- Helsevesenet tar ikke oss overvektige på alvor, sier hun.

Landsforeningen for overvektige antar at det er rundt 12000 sykelig overvektige i Norge. Operasjon tilbys bare i Førde og i Trondheim. Resultatet blir kraftig vekttap, men operasjonen er ikke ufarlig. Overlege Villy Våge er en av Norges fremste eksperter på kirurgisk behandling av sykelig overvekt.

- Vi opererer rundt 20 personer i året, men kapasiteten er en vits. Ventetida er nå så lang at vi ikke tar imot flere henvisninger, sier Våge.

Tre til fem år

Nåløyet i Førde er trangt. Bare for å bli vurdert er ventetida to-tre år. De få som får grønt lys, må vente i minst ett til to år til.

- Inngrepet er risikabelt, men nyttig. Nesten alle opplever at sykdommer som diabetes II forsvinner.Vi må avvise mange som burde vært operert, sier Våge.

Mange av de kvinnelige pasientene får tilbake fruktbar-heten etter operasjonen.

Han er skeptisk til operasjon i utlandet, på grunn av mangel på oppfølging. Våge mener også at det må bygges opp større kompetanse til å utføre inngrepet i Norge.

- Disse pasientene har større lidelser enn mange andre grupper som blir behandlet i Helse-Norge i dag, sier Våge.