Til sak mot Høybråten

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten innrømmer at uføretrygdede Svein-IngeThime straffes urimelig hardt, og vil derfor endre loven. Thime får likevel ikke ei krone tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Nå går den tidligere toppfotballdommeren til søksmål mot Høybråten, som anklages for klanderverdig opptreden. Thime krever tilbakebetalt uføretrygden han mener å ha blitt frarøvet. - Høybråten er tatt med buksene nede, sier Thime, som i søksmålet tar et oppgjør med det han anser som et firkantet, umenneskelig regelverk, som brutalt rammer folk som forsøker å arbeide ved siden av trygden.

Endrer loven

Saken begynte med at hjertesyke Thime i 2002 tjente 5200 kroner mer enn han har lov til som uføretrygdet (1G, som er 61 000 kroner). Det skjedde fordi han hjalp Fotballforbundet med en pressekonferanse i forbindelse med 100-årsjubileet. At han skulle få lønn for den lille jobben, visste han ikke. Han ryddet imidlertid opp. Trygdekontoret straffet likevel overskridelsen med å sette uføregraden hans ned fra 100 til 90 prosent - uten å kontakte hans lege. Totalt taper han nær 150 000 kroner i trygd før han alderspensjoneres om et par år. - Dette eksemplet viser at regelverket ikke fungerer godt nok. Derfor har jeg satt i gang et arbeid for å endre det, sa Høybråten til Dagbladet i går, under sin valgkampturné i Rogaland. Til våren kommer lovendringen. Men mannen som langt på vei utløser regelendringen, får ikke selv dra nytte av den.

Får ikke pengene

- En slik regelendring vil virke fram i tid. Den kan ikke gis tilbakevirkende kraft. For regelendringer vil alltid være til gunst for noen og til ugunst for andre, sier Høybråten. - Så Thime får ikke tilbakebetalt trygdepengene han er blitt fratatt? - Han har gått til sak, så dette får retten prøve. Hans sak er for øvrig prøvd til topps i systemet. Han fikk avslag i Trygderetten, og den avgjørelsen kan ikke jeg overprøve. Det har jeg forklart Thime, sier arbeids- og sosialministeren.

TIL SØKSMÅL: Her møter uføretrygdede Svein-Inge Thime Høybråtens statssekretær Helge Eide (t.h.) under valgkampåpningen i Sandnes.