Til saken

Er de kulturradikale i realiteten konservative? Er kunstnere som skriver under opprop mot Bush moteriktige uttrykk for popvenstre? I det hele tatt: Hvem er hva?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER MULIGENS

et alderdomstegn, men denne sommeren har jeg opptil flere ganger tatt meg selv i å bla hurtig forbi debattartikler og intervjuer der det deles ut karakteristikker. I Dagbladet, Klassekampen, Dagsavisen og Morgenbladet har unge og eldre vært rause med merkelappene: om den kulturradikale som i realiteten er konservativ, om den venstreradikale som ikke er annet enn en motebevisst representant for popvenstre, og selvsagt om gjengangerne - de politisk korrekte. Som sagt, jeg blar videre, og gir meg hen til å studere dødsannonsene.

Debattene har pågått ei tid, og fikk svært beleilig, sånn rett før sommerstillheten truet, ny næring da en svenske ga ut en bok om «Popvänstern». Erik Zsiga heter han, og vil blant annet og blant andre ramme kjente kulturpersonligheter, som for eksempel dem som er mot president George W. Bush. Ettersom vi nettopp har fått en slik kulturaksjon mot Bush i Norge, vil noen mene at Zsigas påstand er demonstrert.

ALLEREDE HER

har jeg beveget meg inn i en posisjon som i sjakkspillet heter patt. Ordet er italiensk og betyr «å stå likt i spill». I sjakk innebærer det at det ikke er mulig å gå videre. Den naturlige forsettelsen på artikkelen ville jo være å komme med eksempler og dermed komme i skade for å karakterisere alle som karakteriserer, altså plassere meg i posisjonen patt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer