Til salgs!

Lyst på en brennevinsfabrikk? Nå kan du kjøpe Arcus. Næringsminister Ansgar Gabrielsen legger en drøss med statseide selskaper ut for salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I første omgang kvitter han seg med vin- og brennevinsproduksjon, en truckfabrikk, en bergverksbedrift og et investeringsselskap.

I dag inviterer statsråden til åpen høring på Bristol Hotel i Oslo, der de som betyr noe i norsk næringsliv skal få si sin mening om statlig kontra privat eierskap.

Og om noen få år vil situasjonen i norsk næringsliv være en annen, om Gabrielsen får det som han vil.

I april legger han fram stortingsmeldingen om statlig eierskap, der det - i tråd med Sem-erklæringen - blir foreslått betydelig nedsalg og utsalg av bedrifter som i dag er del- og heleide av staten.

Truck og sprit

Og utsalget er allerede i gang: De statseide industribedriftene AS Olivin og Moxy Trucks AS på Sunnmøre er nå til salgs, det samme er vin- og brennevinsprodusenten Arcus og SND Invest, som har eierandeler i 250 norske aksjeselskaper.

- Det er jo ingen mening i at staten skal sitte og eie en truckfabrikk, sier Gabrielsen, og refererer til Moxy, som i sin tid ble statseide etter en redningsoperasjon. Bedriften har slitt.

Da går bergverksbedriften Olivin atskillig bedre. Den har vært i statens eie siden 1948, og i forrige uke var Gabrielsen på visitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer