Til salgs!

Lyst på en brennevinsfabrikk? Nå kan du kjøpe Arcus. Næringsminister Ansgar Gabrielsen legger en drøss med statseide selskaper ut for salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første omgang kvitter han seg med vin- og brennevinsproduksjon, en truckfabrikk, en bergverksbedrift og et investeringsselskap.

I dag inviterer statsråden til åpen høring på Bristol Hotel i Oslo, der de som betyr noe i norsk næringsliv skal få si sin mening om statlig kontra privat eierskap.

Og om noen få år vil situasjonen i norsk næringsliv være en annen, om Gabrielsen får det som han vil.

I april legger han fram stortingsmeldingen om statlig eierskap, der det - i tråd med Sem-erklæringen - blir foreslått betydelig nedsalg og utsalg av bedrifter som i dag er del- og heleide av staten.

Truck og sprit

Og utsalget er allerede i gang: De statseide industribedriftene AS Olivin og Moxy Trucks AS på Sunnmøre er nå til salgs, det samme er vin- og brennevinsprodusenten Arcus og SND Invest, som har eierandeler i 250 norske aksjeselskaper.

- Det er jo ingen mening i at staten skal sitte og eie en truckfabrikk, sier Gabrielsen, og refererer til Moxy, som i sin tid ble statseide etter en redningsoperasjon. Bedriften har slitt.

Da går bergverksbedriften Olivin atskillig bedre. Den har vært i statens eie siden 1948, og i forrige uke var Gabrielsen på visitt.

Privat eierskap

- Det var første gang selve eieren var på besøk. Så man kan ikke si at staten som eier har vist særlig omsorg og interesse for driften, humrer han.

Han tror på det private eierskap, fordi det betyr mer engasjement og tilstedeværelse. Offentlig eierskap betyr ikke bare distanse, men «fører også til uheldige konflikter mellom statens ulike roller som eier, lovgiver og kontrollmyndigheter», ifølge samarbeidsregjeringens politiske erklæring.

Men Gabrielsen understreker at Næringsdepartementet vil påse at de nye private eierne som får overta på Sunnmøre er vel skikket, og at det velges gode industrielle løsninger som tjener lokale interesser.

DnB og fossene

- Truckfabrikker er én ting. Men nasjonale verdier som fossefall er noe annet. Bør ikke en bedrift som Statkraft forbli statseid for å hindre at den kommer på utenlandske hender?

- Nå vil norske fossefall aldri ende i utlandet, for å si det slik. Og jeg minner om at Norge har eierinteresser i utenlandske kraftselskaper (svenske Sydkraft, red.anm.). Når det gjelder Statkraft bør det vurderes politiske løsninger som også innbefatter at staten har en eierandel på mindre enn 100 prosent. Man bør være åpen for muligheten til å finne strategiske industrielle partnere, sier næringsministeren.

Når det gjelder DnB, der staten sitter igjen med 47 pst. eierandel etter bankredningsaksjonen for mange år siden, er Gabrielsen også positiv til nedsalg. Stortinget har allerede gitt fullmakt til nedsalg til 34 pst., og dette vil bli gjennomført.

SAS til salgs?

Stortingsmeldingen som kommer 19. april, vil ta for seg alle de statlige næringsengasjementene. Noen vil bli anbefalt solgt helt ut til private, andre vil det bli foreslått noe nedsalg i, mens det for en del vil bli gitt begrunnelser for 1/3 statlig eierskap.

- Hva med SAS?

- Jeg ser ikke at det foreligger noen god begrunnelse for at den norske stat skal eie 14 prosent av SAS, slik vi gjør i dag. Hvilke samfunnsmessige hensyn skulle ligge bak? Det måtte i så fall være å holde et anstendig nivå på billettprisene, humrer statsråden, og legger til at slik har jo ikke det statlige eierskapet slått ut...

Samlet har staten eierinteresser for 400 milliarder kroner i norsk næringsliv. Til sammenlikning er oljefondet på ca. 600 milliarder kroner.

SJELDEN ANLEDNING: Arcus er Norges eneste brennevinsfabrikk. Nå er den til salgs.