Til sengs med fienden

Eli Hagen visste hva hun gjorde da hun nektet Carl å reise bort alene, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske oppstandelsen over en statssekretærs offentlige samrøre med pressen er vanskelig å forklare. Landet som for noen tiår siden var nyfiken gul, framstår med ett som prippen og moralistisk. Svenskene vet ikke hva som er verst, at Ulrica Schenstrøm og TV4-reporter Anders Pihlblad helte i seg 19 glass vin i løpet av en kveld, at de kysset hverandre, eller at statsminister Fredrik Reinfeldts nærmeste medarbeider hadde ansvar for regjeringens kriseberedskap den dagen.

Det siste er alvorlig. Hadde en ny tsunami rammet, var det Schenstrøms ansvar å håndtere krisen. I stedet ble hun skylt ut av regjeringskontoret av Pihlblads opphissete kolleger som man skulle tro aldri hadde tatt seg et glass for mye, eller kysset feil person over kafébordet. En heftig natt på byen har dermed utrolig nok endt i etterforskning for bestikkelser og korrupsjon. Schenstrøm, som for sikkerhets skyld er gift, må selv hatt behov for krisehjelp dagen derpå.

Men så langt om en pikant svensk tabloidhistorie, som også handler om pressens nidkjære jakt på regjeringen Reinfeld. Spørsmålet er om vi nordmenn er noe bedre, på den ene eller den andre siden av bordet. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet hevder bestemt at noe slikt aldri ville skjedd i Norge. Han begrunner det blant annet med at nordmenn har et mer puritansk forhold til alkohol. Mon tro det? Det er riktignok noen år siden det ble drukket gravøl i den sagnomsuste Tostrupkjelleren, hvor politikere og presse hver kveld i årevis møttes over et glass vin eller 19 (eller helst øl og aquavit), men ikke lenger enn at dagens journalister har bidratt til stedets notoriske rykte. Tradisjonen videreføres rundt andre vannhull. Enn så lenge kan hvem som helst ramle ned i Presseklubben og havne i Løvebakkens hule, hvor folkevalgte og den fjerde statsmakt blander jobb, privatliv og alkohol slik de alltid har gjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer