Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til siste slag

Heldigvis har vi en mannlig justisminister som fronter vold mot kvinner og barn, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I JANUAR legger justisminister Knut Storberget fram regjeringens handlingsplan Vold i nære relasjoner. En mannlig justisminister brenner. Storberget lover at ofre skal sikres nødvendig beskyttelse og bistand. Vold i nære relasjoner skal synliggjøres. Voldsspiralen må brytes, behandlingstilbudet til voldsutøvere må styrkes. Det har psykolog Per Isdal og Alternativ til vold lenge visst. I 1987 kom tøffingen Isdal med barbert isse og machoutstråling på banen. Menn som slår skulle nå få behandling. Også voldsmannen er et offer. Det er tjue år siden Alternativ til vold (ATV) startet det første europeiske tilbudet til menn som utøver vold mot sin samlivspartner.

KRIMINOLOG KRISTIN Skjørten og Christian Magnus Falsen var initiativtakere. Men det var den ferske psykologen Per Isdal og hans mannlige terapeutkolleger som sto fram i svarte dresser som veldig tydelige menn – uten fotformsko eller sakkosekker. ATV med mannstegn i logoen, provoserte. Dulling med voldsmenn var et typisk SV- og sosionomprosjekt. Et svik mot ofrene, sa noen mens andre latterliggjorde det uvitenskapelige psykologivåset. Isdal & co. var bakgårdskatter som kjemper for å bli tatt seriøst. Nå høster de frukter.

I MANGE ÅR levde Stiftelsen ATV fra hånd til munn. Nå er senteret inne på statsbudsjettet. Organisasjonen er Nordens største leverandør av behandling og kunnskap på familievoldområdet. I fjor mottok 734 klienter frivillig behandling. Denne uka feiret ATV den lange oppturen med den første nordiske konferansen om vold og behandling, i to dager til ende på Oslo Plaza.

Familievold er fortsatt et av samfunnets tauseste felter. Men nå vet vi at også kvinner i større grad enn tidligere antatt, utøver vold mot partneren og seksuelle overgrep mot sine barn. Overfylte krisesentre og det høye antallet partnerdrap minner om at norske menn fortsatt er voldsmenn.

KVINNEBEVEGELSEN fokuserte på kvinnemishandling og familievold. Til tross for macho framtoning, var ATV-terapeutene feministisk orienterte menn. Senteret fikk tidlig støtte fra kvinne- og krisesenterbevegelsen, i motsetning til i Sverige der en langvarig kjønnskamp har rådet. Kvinnelige politikere fra Ap og SV har vært støttespillere. Men senteret overlevde en økonomisk krise etter påtrykk fra KrFs stortingskvinner. ATV har også unngått å rote seg bort i debattene om den moderne mannsrollen i krise, men har holdt stø, empatisk kurs.

«Hvor var barna da du slo?» «Kan en mann være en god nok far hvis han er voldsutøver?» Først tok ATV seg av voldsmannen. Så kvinner med aggresjonsproblemer. For åtte år siden ble tilbudet til voldsutsatte partnere etablert. De siste åra har senteret hatt økt fokus på voldsmenn som fedre.

Å INTEGRERE barneperspektivet ble påtrengende. Prioriteringene forteller om utviklingen på fagfeltet og i samfunnet. Det er ikke lenger bare kvinner som har barn.

Terapeutene Ragnar Kværness og Marius Råkil jobber med mennenes bilder av seg selv som fedre. Å snakke om barna er det vondeste for mennene og det mest motiverende. Først bagatelliserer de skadene på barna. For ungene sov jo da han slo mor. De var i et annet rom. Når voldsepisodene gjennomgås, viser det seg at barna har vært tause vitner.

«VOLD SETTER AVTRYKK» sa Eva D. Axelsen, førsteamanuensis på Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, på konferansen. Axelsen sier vold handler om kommunikasjon, metakommunikasjon, psykisk og fysisk invadering og grensekrenkelse av det personlige territorium – kropp, følelser og tanker. Vold skaper avmakt og skader tilknytning.

Barna holder på familiens vondeste hemmelighet. All nyere forskning viser at barn som er vitne til vold, kan skades like mye psykisk som dem som bankes opp. Erkjennelsen har ikke nådd rettsvesenet eller barnevernet.

Da de to terapeutene fortalte om «Kjell» og datteren var det stille på konferansen. De to gikk i hvert sitt terapiopplegg. Nå ville jenta fortelle pappa hvordan det føltes når han slo mamma. Hun klarte ikke å si det ansikt til ansikt. Løsningen ble speilrommet. Jenta snakket. Pappa gråt på andre siden av speilet og fortsatte i terapi i to år.

DET TRENGS mer kunnskap om psykologien i privat vold. Vold bør etableres som eget fagfelt. Storberget bør få med seg barneministeren og helseministeren og sette fart i planene om å gjøre ATV til et landsdekkende tilbud. De tausene ofrene kan ikke vente lenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling