- Til sjefen, fra Stælken

Dette fikk Kongen til bursdagen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sommeren kan kong Harald dra på piknik med hele familien. En stor og svært innholdsrik piknikkurv var nemlig en av gavene fra kone, barn og barnebarn.

To store langbord og noe av gulvet i hallen innenfor slottsbalkongen måtte til for å få plass til alle gavene som er blitt jubilanten til del i forbindelse med 70-årsdagen.


Sølv, glass og antikke speil, bøker og boksehansker (fra «Stælken» Gundersen), malerier, bilder, fiskestenger, varme gensere, spill og mye mer var plassert på det rikholdige gavebordet.

Stoler fra Sonja

Dronning Sonja ga sin mann tre flotte stoler, sannsynligvis til bruk på Kongsgården, og barn og svigerbarn ga ham et flott skrivebordssett i preget skinn.


Kronprinsesse Victoria ga ham et nydelig innrammet og signert bilde av seg selv med følgende hilsen: «Til Gudfar med stor kram» (klem).

Et stor innrammet tegning var gaven fra Elg-klubben, og viste hele jaktlaget med «sjefen» i midten, og like ved siden av sto et «pengetre» med både private og offentlige bidrag til Kronprinsparets Humanitære Fond.

En gammel koffert med oberst O. Nordlis dagbøker fra krigen var også blant gavene.

GAVEBORDET: Kong Harald ble godt begavet i anledning 70-årsdagen. Foto: Scanpix
GAVEBORDET: Kong Harald ble godt begavet i anledning 70-årsdagen. Foto: Scanpix Vis mer

Jaktdress og gamle kart

Fra Hoff og stab fikk kongen en ny jaktdress og det spanske kongeparet ga ham to innrammede gamle kart fra Spania. Besetningen på Kongeskipet ga et fotoalbum fra sommerens tokt og noen porselensfat.

Det danske kronprinsparet ga ham et ovalt fat fra Royal Copenhagen, og det svenske kongeparet bidro med to flotte lysestaker i sølv.

Gaven fra det diplomatiske korps var et antikt speil, og fra fyrst Albert av Monaco fikk kongen en sjelden gullmynt.

Fulgte ønskelisten

Både Stavanger og Sola kommuner har fulgt den mye omtalte feilsendte ønskelisten fra Slottet og bidro med henholdsvis et speil og et sølvkrus med lokk. Fra biskopen i Oslo fikk han et ikon.

Den mest originale presangen var trolig fra ordonnanstjenesten på Slottet. De unge gardistene hadde fått laget en T-skjorte med et «familiebilde» av seg selv på brystet, med en hyggelig gratulasjon til kongen over. (NTB)

STOLER FRA DRONNINGEN: Dronning Sonja ga ektemannen tre stoler.
TIL SJEFEN: Stælken Gundersen ga sine avlagte boksehansker til kongen.
HJERNETRIM:Kongen kan bruke fritiden sin på spill i framtiden.
UT PÅ TUR: Kongen fikk piknikkurv fra kone, barn og barnebarn.
GAVETRE: Mange hadde valgt å gi penger til veldedige organisasjoner i kongens navn.