- Til skade for landet

Lederen av Stortingets næringskomité, Morten Lund (Sp) karakteriserer Røkkes forretningsstil som uberegnelig og til skade for landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener Røkke er et skadelig uromoment som arbeider med bare ett mål for øye, å fylle sin egen bankkonto. Derfor er jeg også svært skeptisk til at Aker Maritime, der Røkke er storeier, overtar som Kværners største eier, sier Morten Lund.

Lund begrunner sin inngrodde motvilje til Kjell Inge Røkke med at han notorisk har unnlatt å følge opp sine løfter.

- For en tid tilbake skulle Aker RGI satse på fisk, sement og offshore. Ikke lenge etterpå solgte han seg ut av Scansem. Så var ikke fisk så interessant lenger. I fjor snakket Røkke om å selge Aker Maritime. Nå satser han voldsomt med det samme selskapet. Slik opptrer Røkke, sier næringskomiteens leder, som håper dette ikke får negative konsekvenser for arbeidsplasser i utsatt industri.

SVs nestleder, Øystein Djupedal, deler til fulle Morten Lunds skepsis til Røkke.

- En dag sier han én ting, neste dag gjør han noe helt annet. Mannen har mange dagsordener. Det gjenstår å se om dette oppkjøpet blir til beste for verftsindustrien. Men jeg deler de ansattes store skepsis til det som har skjedd, sier Djupedal.

Statssekretær Britt Schultz i Nærings- og handelsdepartementet sier til Dagbladet at Kjell Inge Røkke og departementets ledelse har hatt et ryddig samarbeid. Hun ser ingen grunn til å stemple Røkke som en dårlig eier:

- Det gjenstår å se om Aker Maritime og Kværner får i stand et godt samarbeid. Først når dette er klart vil vi kunne si om dette oppkjøpet styrker norsk offshoreindustri.

Høyres Ansgar Gabrielsen ser heller ingen grunn til å male fanden på veggen.

- Jeg ser at Røkke kritiseres for å være unorsk i sin framferd. Det er ikke gitt at den norske måten er den eneste riktige, sier Gabrielsen.