Viggo Kristiansen:

Til skogs etter renvaskelsen

Mens hele det norske pressekorpset forsøker å få tak i ham, rømte Viggo Kristiansen til skogs. - Nå ønsker han å få være i fred, sier broren til Dagbladet.

STAKK: Få minutter etter at Riksadvokaten kom med sin konklusjon om frifinnelse i Baneheia-saken forlot Viggo Kristiansen barndomshjemmet og stakk rett til skogs. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/KRISTIANSAND (Dagbladet): - Endelig! Uansett om det hadde tatt flere år så hadde vi aldri gitt opp. Denne saken har preget livet vårt i mange år. Vi er godt fornøyd med Riksadvokatens avgjørelse. Endelig, sier Viggos far Svein Kristiansen til Dagbladet.

Klokka 13 fredag la Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud ned påstand om å full frifinnelse for Viggo Kristiansen.

Bare minutter etter at avgjørelsen ble kjent kunne NRK vise TV-bilder av Kristiansen som forlater barndomshjemmet i Kristiansand.

Med bestemte skritt satt han kursen mot skogen, og avviste pressen som hadde møtt opp for å få en kommentar.

Beklaget

På vegne av påtalemyndigheten beklaget Riksadvokaten på det strerkeste overfor Kristiansen og hans pårørende for «den urett som har blitt begått».

- Denne saken har fått dypt tragiske konsekvenser især for Kristiansen. Han har sonet over 20 år i fengsel og har blitt frarøvet store deler av sitt liv, sa Maurud.

På spørsmål om hvordan man kan gjøre opp for at han har blitt dømt urettmessig, svarte Riksadvokaten at det er noe det ikke er mulig å gjøre opp for.

- Det er en uopprettelig feil og ufattelig tragedie.

Broren: - Han ønsker å være i fred

- Vi er veldig veldig glade, sier bror Trond Kristiansen til Dagbladet.

- Det har vært 22 lange og vanskelige år for vår familie. Vi har aldri mistet trua. Nå kan Viggo begynne livet.

Avgjørelsen og den endelige frifinnelsen kom ikke overraskende. Viggo var mentalt forberedt på at han ville bli frifunnet, sier Kristiansen. Han snakket med broren like etter riksadvokat Jørn Maurud hadde fortalt det norske folk at han var frikjent og renvasket.

- Viggo er nok naturlig preget av det som har skjedd. Han valgte å samle tankene sjøl på heia og få være i fred. Det har vært en stort pågang fra media. Og nå ønsker han å få være i fred, sier broren.

Trond Kristiansen sier på vegne av familien at de ønsker å se framover og slik at Viggo kan få et best mulig liv framover.

- For mor og far er det viktig at vi gjør det vi kan for å se framover, sier broren.

- Veldig glad

- Nyt dagen, dette fortjener du, sier forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr etter å ha snakket med Viggo Kristiansen på telefon.

- Han var veldig, veldig glad, sier Jahr til Dagbladets journalist etterpå.

Jahr mente tidlig at Viggo Kristiansen kunne være uskyldig og har skrevet boka «Drapene i Baneheia».

PÅ TELEFON: He ringer forfatter Bjørn Olav Jahr Viggo Kristiansen like etter at riksadvokaten offentliggjorde avgjørelsen om å innstille på frifinnelse. Vis mer

- Det er fantastisk og veldig gledelig, sier forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr til Dagbladet om Riksadvokatens avgjørelse.

- Jeg syns det er veldig ryddig at det kommer med en sterk beklagelse til Kristiansen og hans familie, sier Jahr. Han tror det venter en offentlig granskning.

Selv sa riksadvokaten at han har bedt om at et uavhengig utvalg skal granske Baneheia-saken.

- Ingen overraskelse

Også Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin bekrefter at Kristiansen er fornøyd. Da saken pågikk, var det få støttespillere for Kristiansen i norsk presse.

- I ettertid har pressen gjort veldig mye, slik at vanlige folk har forstått at her må det være noe feil, sier Sjødin.

Politiet i Agder må gå tilbake og ta kritikken og sørge for at det ikke skjer igjen, mener han.

- De er pensjonister de som styrte med saken den gang, sier Sjødin, og han tror derfor at politiet vil ta kritikken.

- Det er ingen overraskelse at Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen skal frifinnes for drapene i Baneheia, men det betyr veldig mye. Det fantes ikke alternativer, sier Sjødin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer