Til skrekk og advarsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne uka skal Stortinget vedta en skikkelig erstatningsordning for barnehjems- og skolehjemsbarna som var utsatt for overgrep da omsorgen for dem ble overtatt av det offentlige etter krigen og fram til 1980. Det går mot 300 000 kroner til hver for tort og svie. Etter grundige rapporter og studier er denne skammens historie søkt kartlagt. Barnevernets overgrep er beviselig både mange og harde. Men historien er ikke forbi. Samtidig som vi tar et oppgjør med det noen vil tro er tilbakelagte, gammeldagse og autoritære holdninger, dokumenterer ei ny bok, «Formynderterror», at barnevernets metoder fortsatt kan være i strid med loven, internasjonale menneskerettigheter og alminnelig anstendig atferd.

Forfatteren John Hollen viser hvordan familien Fagereng ble utsatt for særdeles krenkende overvåking døgnet rundt i 2002, etter å ha søkt hjelp hos barnevernet i Averøy kommune på Nordvestlandet. Familien ba om hjelp da de ventet barn, fordi den gravide led av epilepsi. Åtte dager etter fødselen troppet barnevernet opp på sykehuset og slo fast at barnet måtte plasseres i fosterhjem. Resten er et mareritt av ulovlige vedtak og regulær forfølgelse som også forverret familiens helse og hindret et godt fungerende nettverk i å virke til barnets og foreldrenes beste. Fylkesmannen, som har i oppgave å føre tilsyn med at kommunene følger barnevernloven, måtte også gripe inn flere ganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer