SVÆRT SYKE: Søstrene Madeleine (17) og Henriette (12) i Töcksfors i Sverige er begge smittet av borrelia, og blitt svært syke. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
SVÆRT SYKE: Søstrene Madeleine (17) og Henriette (12) i Töcksfors i Sverige er begge smittet av borrelia, og blitt svært syke. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer

- Til slutt ga vi opp, og hun lå levende død hjemme med rullgardinen nedrullet hele døgnet

Helseapparatet fanget ikke opp at Madeleine (17) og Henriette (12) fra Töcksfors ble svært syke av flåttbitt. En lege trodde det skyldtes mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVERIGE/TÖCKFORS (Dagbladet): For Madeleine begynte problemene etter en influensa høsten 2008. Ifølge mamma Monica Kristiansen Bergvik hadde datteren hanglet før dette, men skikkelig syk ble hun først etter influensaen.

Så syk at hun etter hvert ble fullstendig sengeliggende og avhengig av rullestol de gangen hun måtte opp. Til slutt måtte Monica mate datteren sin.

Henvendelsene til det offentlige helseapparatet, og også private leger, førte til en hel rekke forskjellige diagnoser. Fra ME (utmattelsessyndrom) til psykiske lidelser. Magekatarr ble det også lansert som et svar.

- En lege lurte på om hun ble mobba på skolen, og trodde det var noe psykisk. Ingen visste noe som helst, og var ikke interessert i å finne ut av det, forklarer Monica.

Det å ikke vite hva som egentlig feilte datteren ble en utfordring i seg sjøl. Men mamma var sikker på at diagnosene som ble stilt, ikke kunne stemme. 

- Vi reiste flere ganger inn til akutten med kraftige magesmerter, men de fant ingenting. 

Les også historien til Oddvar Skarbø, som først etter elleve måneder i «smertehelvete» og flere falske tester fikk påvist borreliose. Maj-Britt Hovland Grevstad var sjuk i 14 år før hun fikk påvist samme sykdom.

Henvist til BUP Datteren ble henvist av lege til behandling i Barne- og ungdomspsykriatrien (BUP) i kommunen, men det ble det slutt på etter seks måneder da de ansatte mente det ikke feilte Madeleine noe psykisk. Etterhvert fikk Madeleine ME-diagnosen fra en privat lege, men moren slo seg ikke til ro med det.

- Til slutt ga vi opp, og hun lå levende død hjemme med rullgardinen nedrullet hele døgnet siden hun ikke tålte lys eller lyd. Hun krabbet til toalettet, og ble båret opp trapper. Hun var svimmel, hadde sterk hodepine og orket ikke å prate, sier moren.

Redningen ble ei venninne fra Larvik.

Bekreftet mistanken -Hun så symptomene og kunne fortelle at de lignet svært på de samme plagene som hun og datteren fikk etter flåttbitt, forteller Monica.

Det ble tatt prøve på borreliainfeksjon, men ikke funnet noe. Først da nye prøver ble sendt til spesialist ved Borreliose Centrum Augsburg i Tyskland, fikk mamma bekreftet mistanken sin.

- Jeg håper at ved at vi står fram med dette, vil helsemyndighetene ta infeksjoner fra flått mer på alvor. Alvorlige kviseangrep gis det antibiotikabehandling for, men ikke borreliasmitte. Dette er en offentlig oppgave, sier hun.

Da lillesøster Henriette begynte å vise de samme problemene som Madeleine, tok Monica igjen kontakt med privat helseklinikk, fikk tatt prøver og sendt dem til Tyskland. Igjen ble det bekreftet borreliasmitte.

-I dag går begge jentene til behandling ved Norsk Borreliose senter i Oslo. Hver sjette uke er vi der. I mellomtiden tas det prøver, sier hun. 

I STOLEN: Søstrene Madeleine (17) og Henriette (12) tilbringer mye tid i lenestolene, med teppe rundt seg, når effekten av borreliasmitten blir for stor. Mor er Monica Kristiansen Bergvik. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
I STOLEN: Søstrene Madeleine (17) og Henriette (12) tilbringer mye tid i lenestolene, med teppe rundt seg, når effekten av borreliasmitten blir for stor. Mor er Monica Kristiansen Bergvik. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

- Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker, sier Folkehelseinstituttet.

Vanskelig å se barna Borreliasmitten som førte til matintoleranse, astma, bruk av rullestol og et liv i senga for Madeleine er i ferd med å forsvinne. Men hun er langt fra bra.

Det meste av dagen tilbringes i en stol, med et pledd over seg. Henriette sliter med hodesmerter og slapphet, som søsteren.

Etter skoledagen må hun legge seg ned. Også hun ble først gjenstand for diagnoser som ikke var korrekte. Men familien har stor tro på at behandlingen de får nå, virker.

Målet er igjen å få krefter og energi til å gå løs på gitarspilling og lek.

- Jeg unner ikke min verste fiende å se sitt kjære barn ligge i sengen og visne, jeg har ikke tall på alle tårene jeg har felt i smug, sier moren.

Kronisk infeksjon Langvarig behandlingDoktor Rolf Luneng ved Norsk Borreliose senter i Oslo behandler søstrene. Han presiserer at kronisk borrelioseinfeksjon krever langvarig behandling med antibiotika.

- Helsevesenet gir normalt bare to ukers behandling, da dette tar de aller fleste infeksjonssykdommer. Det myndighetene foreløpig ikke har tatt hensyn til er at en kronisk infeksjon krever mye lenger behandlingstid, forklarer Luneng.

Luneng legger til at det gis ikke bare antibiotika. For ikke å skade kroppen får pasientene komplementær behandling i form av egnet kosthold, mineraler og vitaminer, samt bakteriestimulerende midler for tarmsystemet.

RULLESTOLEN:Madeleine (17) kunne etter få måneders behandling sette vekk rullestolen. Søsteren Henriette (12) håper hun skal unngå å bruke den. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
RULLESTOLEN:Madeleine (17) kunne etter få måneders behandling sette vekk rullestolen. Søsteren Henriette (12) håper hun skal unngå å bruke den. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer