Til spot og spe

Strømmarkedet er som fisketorget i Bergen. Begge deler er råttent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SÅ SKAL DET SNAKKES om strøm igjen. Standpunkt hadde kalt inn de vanlige mistenkte til høstens første debatt om strømkrisa. Der satt Norsk industris sjef, Stein Lier-Hansen, og snakket om krise for industrien. Der satt en bekymret Peter Batta i huseiernes Landsforbund. Naturvernforbundets Lars Haltbrekken var på plass for å snakke om pelletsfyring, og i mangel på en fortvilet minstepensjonist som ikke har råd til å skru på panelovnen, hadde NRK hentet inn «kommunikasjonsrådgiver» Kristin Moe for å rase litt. Etter å ha sett debatten, passer det kanskje å sitere en av MTVs ansatte. Der i kanalen hadde de litt problemer med å lage godt nyhetsstoff av krigen i Libanon. For som en av de unge praktikantene sa det: «Folk hater jo repriser.»

NY KRAFT MÅ TIL, og kanskje også nye krefter. Begynn med å invitere Torger Lien til neste debatt. Sjefen for kraftbørsen Nord Pool har allerede lært sitt svar utenat: «Vi er som fisketorget i Bergen. Vi lar aktørene sette opp prisene, uten av vi har noen interesse i det.» Slik åler Lien seg unna alle kritiske spørsmål om vi har et marked for strøm som fungerer som det skal. For markedet ordner opp, på samme måte som fisketorget, skal vi tro Lien. Siste nytt fra Bergen er at fisketorget ble stengt i protest. Etter at Mattilsynet avslørte at fisk som skulle være kjølevarer, lå og råtnet i opp mot 23 grader, ga de åtte av bodene dagsbøter. Fiskehandlerne krevde da at kommunen måtte ordne opp, og installere kjøledisker for dem. Fiskerne har nemlig ikke råd til strømmen selv. Nå står kravene om gransking av strømmarkedet i kø. EU er allerede godt i gang. I mai i år gjennomførte etterforskere fra Europakommisjonen razziaer hos flere av store energiselskapene i Tyskland, Frankrike og Østerrike, som de mistenker for å ha misbrukt sine dominerende stillinger. EUs gransking av energimarkedene omfatter også Norge, gjennom samarbeid med ESA.

BRUSSELS FØRSTE RAPPORT kom tidligere i år. Her avlives flere myter om det nordiske strømmarkedet. Den er litt teknisk, så la oss ta det på et språk også Torger Lien kan forstå. Som vi allerede visste, er det ikke nok fisk i havet lenger. Heller ikke nok strøm i markedet. Alle bergensere vet at mesteparten av fisken ikke omsettes på torget i Bergen, men selges helt andre steder. Det samme skjer på energimarkedet. Mye av strømmen går rett til industrien, til kraftig subsidierte priser. Vi har ikke lenger mange små fiskebåter, der folk kan handle hos en hyggelig fisker, til rimelige priser. Vi har fått store trålere som serverer hele markedet. På samme måte viser rapporten at Statkraft nå kontrollerer så mye av strømmen i markedet, at det er de som setter prisen på børsen, og ikke omvendt. Så neste gang vi skal snakke om strøm, bør redaksjonene håve inn Nord Pools Torger Lien.Han kan sikkert flere fiskeskrøner.