KAN GI ANGST: Psykologspesialist og leder for traumeklinikken til Modum Bad i Oslo, Ingunn Holbæk har lang erfaring med behandling av overgrepsoffer der overgriperen har hatt en nær relasjon til offeret. Hun mener overgrep begått av lærer kan medføre stor angst og problemer med å lære på skolen. Foto: Privat
KAN GI ANGST: Psykologspesialist og leder for traumeklinikken til Modum Bad i Oslo, Ingunn Holbæk har lang erfaring med behandling av overgrepsoffer der overgriperen har hatt en nær relasjon til offeret. Hun mener overgrep begått av lærer kan medføre stor angst og problemer med å lære på skolen. Foto: PrivatVis mer

- Til stor hjelp for jentene at læreren har innrømmet overgrepene

Som regel ender det med «ord mot ord», hevder psykologspesialist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skriver i dag har en lærer fra Ringebu tilstått overgrep mot to av sine elever. Straffesaken kommer opp i Sør-Gubrandsdal tingrett, trolig på nyåret.

Det var i mai i år at politiet startet etterforskningen, etter at en voksenperson i nær bekjentskapskrets til den ene mindreårige jenta gikk til Gudbrandsdal politidistrikt med bekymringsmelding.

Barne,- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at hun har lagt merke til at mange ofre utsettes for dårlige holdninger fra omgivelsene etter at de har fortalt om overgrep.

- Det er flott at voksne tar ansvar for å motvirke dårlige holdninger i lokalsamfunnet her, slikt legger jo sten til byrden og gjør at flere kvier seg fra å melde ifra, sier Thorkildsen.

- Hjelper at overgriper innrømmer Psykologspesialist og leder for traumeklinikken til Modum Bad i Oslo, Ingunn Holbæk har lang erfaring med behandling av overgrepsoffer der overgriperen har hatt en nær relasjon til offeret.

Hun mener det er en stor fordel for ofrene i denne overgrepssaken, at læreren har innrømmet forholdet.

- MOTVIRKER DÅRLIGE HOLDNINGER: Barne,- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at hun har lagt merke til at mange ofre utsettes for dårlige holdninger fra omgivelsene etter at de har fortalt om overgrep.

- Det er flott at voksne tar ansvar for å motvirke dårlige holdninger i lokalsamfunnet her, slikt legger jo sten til byrden og gjør at flere kvier seg fra å melde ifra, sier Thorkildsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MOTVIRKER DÅRLIGE HOLDNINGER: Barne,- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at hun har lagt merke til at mange ofre utsettes for dårlige holdninger fra omgivelsene etter at de har fortalt om overgrep. - Det er flott at voksne tar ansvar for å motvirke dårlige holdninger i lokalsamfunnet her, slikt legger jo sten til byrden og gjør at flere kvier seg fra å melde ifra, sier Thorkildsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- At han innrømmer forholdet vil jeg tro er til stor hjelp for jentene som har opplevd dette, sier Holbæk til Dagbladet.

Hun viser til at ofre for denne typen overgrep ofte ikke blir trodd, så lenge det ikke foreligger klare bevis.

- Samtidig skal det svært mye til for at en overgriper innrømmer forholdet. Det skjer svært sjeldent, og det er svært sjeldent det kommer en reaksjon som følge av det som har skjedd. Det ender som regel med at det blir «ord mot ord», og at overgriperen går fri, hevder hun.

- Tør ikke anmelde Holbæk tror dette er en av årsakene til at mange ofre velger å holde overgrepet hemmelig.

- Mange ønsker ikke utsette seg for den belastningen det er å anmelde. Noen beskriver rettssaken mot overgriperen som så belastende at de i ettertid ville vært den foruten, til tross for at det ble avsagt dom i saken, sier hun.

Forskning viser at det ofte tar lang tid fra et overgrep har funnet sted, til overgrepet anmeldes. Ifølge LISA-undersøkelsen fra Trondheim tar det i gjennomsnitt 17,5 år fra overgrepet har funnet sted til det blir fortalt om.

LES HELE HISTORIEN: I Dagbladet i dag forteller mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste om hvordan overgrepene ble avslørt. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012
LES HELE HISTORIEN: I Dagbladet i dag forteller mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste om hvordan overgrepene ble avslørt. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012 Vis mer

- Når overgrep blir utført av noen i nær relasjon til offeret, en i slekta, en barnevakt eller en lærer, opplever ofte offeret også at de har gode opplevelser knyttet til relasjonen til overgriperen. Det kan gjøre det dobbelt så vanskelig å anmelde forholdet. Samtidig kan overgriperen bruke situasjonen til å true den de bisbruker. Det gjør at offeret tenker at de for en hver pris må unngå å melde ifra, sier Holbæk.

- Klarer ikke lære på skolen Utfordringen ved at overgriperen er lærer, er at skolen er et sted der man skal lære, mener Holbæk.

- Når man opplever noe så farlig som et overgrep - noe som truer ens eksistens som slike overgrep faktisk gjør - vil det føre til at angstnivået blir høyt. Offeret blir primært opptatt av å scanne fare, og da det blir da vansklelig å lære nye ting eller føle seg bli trygg.

- Noen av de som utsettes for overgrep av læreren vil få så stor angst at de ikke klarer å lære noe på skolen. Andre vil gjøre overgrepet uvirkelig, de vil koble seg av følelsesmessig og late som om det ikke har skjedd, sier Holbæk.