STÅR SAMMEN: Fungerende KrF-leder og landbruks- og matminister Olaug Bollestad får en klem av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på KrF's landskonferanse på Gardermoen. Bollestad mener partikollegen har fått for mye kritikk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STÅR SAMMEN: Fungerende KrF-leder og landbruks- og matminister Olaug Bollestad får en klem av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på KrF's landskonferanse på Gardermoen. Bollestad mener partikollegen har fått for mye kritikk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

KrF

- Til tider helt umenneskelig

KrFs konstituerte leder Olaug Bollestad avviser at KrF «spiller offerkortet». Hun mener kritikken mot Kjell Ingolf Ropstad har tippet over i personangrep.

Ullensaker (Dagbladet): Ei uke etter at KrF stemte ja til den nye regjeringsplattformen, og ble en del av Solberg-regjeringen, er partiet igjen samlet på Gardermoen.

Denne gangen er det strategikonferanse hvor KrFs nye statsråder har talt for partiet, og hvor strategi fram mot 2019 har vært på programmet.

- Det var helt riktig at vi var samlet nå. Selv om det har vært uenighet om retningsvalg, opplever jeg at dette har vært med å bygge KrF, sier konstituert leder Olaug Bollestad.

Hun sier de tilbakemeldingene hun får fra de tillitsvalgte i partiet, er at KrF har fått gode gjennomslag for sin politikk i regjeringsplattformen.

- Men retningsvalget stikker dypt. Det skal være lov å være entusiastisk, men også å være skeptisk og bruke litt tid.

DEMONSTRERTE: Komiker Sigrid Bonde Tusvik demonstrerte da den nye regjeringen ble presentert tirsdag. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Storm mot Ropstad

Flere Dagbladet snakker med på konferansen, mener den første uka som et regjeringsparti har vært preget av en storm mot Kjell Ingolf Ropstad. Han er blitt kalt både mørkemann, og politisk yppersteprest for sine uttalelser om fosterreduksjon. Han har også blitt kritisert for manglende kompetanse på likestilling av Dagbladets kommentator Marie Simonsen.

- Jeg synes mye av det som har vært sagt og skrevet om ham har vært uriktig. Jeg synes til tider det har vært helt umenneskelig, sier Olaug Bollestad om dette.

Hun vil derimot ikke konkretisere hva hun sikter til.

- Folk skal tåle å ha en real diskusjon politisk, men når det går på personangrep og person, det tenker jeg er to forskjellige ting. Politikere skal tåle vanskelige debatter, men å stå over lang tid i personangrep, det er noe annet.

- Hvilke personangrep er det du sikter til?

- Det blir lagt stempler på ham, fordi han ikke vil sånn eller gjør sånn. Jeg kjenner meg ikke igjen i hvordan han framstilles. Det er ikke sånn jeg kjenner Kjell Ingolf, jeg opplever ikke det som greit, sier hun.

- Drar ikke offerkort

- Dagsavisens kommentator Hege Ulstein skriver i en kommentar i helga at KrF drar offerkortet ved å framstille legitim kritikk som mobbing og personangrep. Gjør dere det?

- Nei, jeg sier rett ut at vi skal tåle politiske debatter. Det tåler Kjell Ingolf mer enn noen også. Men det gjør noe med hele debatten når man klistrer dem til noe som blir personlig. Vi trekker ikke noe kort, men det handler om hvordan vi ønsker at debatten skal være. Jeg er uenig med Ulstein her, sier hun.

Også KrF-veteranen Geir Sigbjørn Toskedal fra Rogaland synes Ropstad har fått en tøff start.

- Jeg kjenner ham godt og vet hva han står for. Han hadde fortjent et annet utgangspunkt. Han har et oppriktig formål om å kjempe for barn- og barns rettigheter, uavhengig av alt annet. Det tror jeg alle som følger ham vil oppdaget etter hvert.

- Han tok avstand fra det han kalte en krøkkete uttalelse, et par slike blir det i kampens hete, det sa han selv, men gir du mannen skikkelig tid, får du gode svar, mener Toskedal.

- Godt av å bli spurt om det

At Ropstad har måttet svare på spørsmål om menigheten han går i, og deres tilknytning til et nettverk som tilbyr hjelp til folk med «uønska seksuell orientering», mener Toskedal derimot er rett og rimelig. Ropstad skrev i helga på Facebook at dette var noe han tok avstand fra.

- Han har godt av å bli spurt om det, så lenge han blir spurt med et oppriktig sinn, og får svare. Han har konstruktive svar på det. Partiet har gjennomgått en utvikling på dette området. Vi er klar over at folk må få leve sine liv og vi må ha samfunnsordninger som imøtekommer det. Det synes jeg både han og partiet har gode svar på. Så har vi noen egne synspunkter på en del ting, og det må det være toleranse og rom for, sier Toskedal.

- Samarbeid

Mottakelsen fra velgerne har heller ikke vært den beste, ei uke etter at KrF ble en del av regjeringen.

På Dagbladets første meningsmåling, tatt opp etter at den nye regjeringen var på plass, fikk KrF 2,7 prosents oppslutning. Det ville gitt bare ett mandat på Stortinget om dette var valget.

- Det handler om den prosessen vi har vært i, med å gå i regjering eller ikke gå i regjering, sier Olaug Bollestad.

Veien framover må bygges om politikken partiet er enige om, mener hun. I lokalvalgene kan KrF like godt samarbeide til venstre som til høyre, understreker hun.

- Vi er et sentrumsparti fortsatt. Der vi får størst gjennomslag for den politikken vi er enige om, det er det som er viktig. Vi skal søke til begge sider, der vi får mest mulig igjen, sier hun.