Til topps i forsvaret

Et av mange framstående tidligere NS-medlemmer som aldri tapte på det, var vår øverste militære leder i 1946, Halvor Hansson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hansson var NS-mann og sentral person i kretsen rundt Vidkun Quisling på 30-tallet. Han ble avgitt fra forsvaret til jobben som leder av NSBs militærkontor i 1937. Hans kone var kvinneleder i NS.

Generalstabssjef

Hansson ble stående som major fram til krigsutbruddet her hjemme, det militære sidesporet i NSB til tross.

Under felttoget ble han knyttet til vår øverste kommanderende general, Otto Ruge, som utnevnte Hansson til oberst og ny generalstabssjef fra 8. mai 1940. Ruge kjente til Hanssons NS-bakgrunn.

Tysk fangenskap

Halvor Hansson ble arrestert i 1941, og satt krigen ut i tysk fangenskap. Hansson ble spart for det fatale spørsmålet om når han faktisk meldte seg ut av NS, under den militære granskingen som alle offiserer ble underlagt like etter krigen. Akkurat det spørsmålet felte mange av Hanssons kolleger.

Hauge-konflikter

Hansson avanserte til generalmajor like etter freden, og ble vår faktiske forsvarssjef etter at general Otto Ruge trakk seg i protest mot den nye forsvarsministeren, Milorg-sjefen Jens Christian Hauge, i desember 1945.

Hansson kom også i konflikt med Hauge. Han endte som krigskommissær og ble pensjonist i 1951.

Ikke alle sviktet

I den oppsiktsvekkende forskningsrapporten som legges fram i dag, er det en rekke av våre fremste folk som - det enorme omfanget av NS-tilknytning i offisersgruppa til tross - kommer meget godt fra det kritiske søkelyset. De miljøene som utmerket seg på lojalt vis, er hærens og marinens flyoffiserer samt marinens skipsoffiserer.