Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til tross for Charles

Det er vår i lufta på De britiske øyene. Påskeliljene blomstrer, og det er snart kongelig bryllup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet) Tronarving Charles gifter seg med Camilla Parker Bowles. I den anledning er spørsmålet stilt av noen få om ikke tida er inne til å avvikle hele greia. Om det nå ikke er blitt for dumt med denne pompøse innpakning rundt ganske trivielle individer som bare dummer seg ut hver gang det stilles høyere krav enn small talk og slappe håndtrykk?

Meningsmålingene er ikke bra for Charles, elendige for Camilla, men fortsatt svært gode for monarkiet. Og for William, som er Dianas førstefødte og neste mann i rekka. Så svaret på spørsmålet er et deprimerende nei, tida er fremdeles ikke inne, til tross for all idiotien.

«Folk rundt her er kongetro. De vil beholde monarkiet. Vi har fått denne president Blair som ikke er valgt, og som vi ikke vil ha,» sa 57-åringen Dickie King på puben Dusty Fox like ved godset Althorp der Diana Spencer vokste opp. Han er folkets røst god som noen.

Men det er å ta hardt i at nasjonen dirrer av forventning selv om alle som minner om alt koket da Charles ble smidd i hymens lenker til Diana i 1981, blir hysjet ned. Hun var en ordentlig, smellvakker eventyrdronning ved siden av det litt sære kongsemnet. Det hele ble vidunderlig, komplett med drømmekjolens åtte meter slep nedover midtgangen i St. Paul\'s Cathedral i det sentrale London.

Nå skal vielsen i Windsor rådhus den 8. april foregå som en privat seremoni uten dronningen til stede i det nøkterne lokalet som det koster tre tusen kroner å leie, og uten TV-dekning. Vielsen skjer borgerlig fordi den anglikanske kirken ikke vier fraskilte som selv har skyld i at det første ekteskapet gikk i oppløsning. Charles har i et TV-intervju fortalt hele verden at han var utro med Camilla mens han fremdeles var gift med Diana. Den tannkremen lar seg ikke klemme tilbake på tuben. Etter TV-innrømmelsen forlangte Andrew Parker Bowles skilsmisse. Han var gjort til hanrei (et nesten glemt ord for bedratt ektemann).

«Vi var tre i dette ekteskapet. Det var heller trangt der,» sa Diana om Camilla i sitt mest berømte intervju. Britiske tabloider hadde for lengst funnet ut at Charles og Camilla gjenopptok sin forbindelse nokså fort etter drømmebryllupet i St. Paul\'s. Det var ingen hemmelighet for ektemann Andrew, men i tråd med gjeldende takt og tone i de tidligere så herskende britiske klasser, var det i orden for ham bare fasaden ble opprettholdt.

Swinger-tradisjonen i den ikke-arbeidende klasse i Storbritannia er beskrevet i litteraturen, men ikke så ofte offentlig bekreftet før Diana gjorde opprør mot trekanten. Uten det opprøret kunne Charles og Camilla fortsatt sine stevnemøter som for tretti år siden begynte med hennes sjekkereplikk til tronarvingen om at «Min oldemor var din tippoldefars elskerinne. Så hva gjør vi med det?». Diana kunne vært mer diskré med sine egne sprang, og unngått tystere og ridelærere. Med fasaden i orden kunne mye vært annerledes.

Nå rystes det britiske monarkiet en smule i sine middelalderske grunnvoller fordi tronarvingen og hans tilkommende inspirerer til helt gale fantasier. Charles har for så vidt vist at han har det som skal til for å få kongehuset til å implodere til akkompagnement av latterbrøl, men institusjonen virker dessverre robust nok til å tåle et mellomspill med ham på tronen.

Medlemmene av huset Windsor forsvarer sin posisjon med de midler de har til rådighet. Dronningen besøker, åpner og kaster glans det hun orker i sin høye alder. Hun orienteres av statsministeren som formelt må be henne om å oppløse parlamentet når det skal skrives ut valg. Det er sikkert en flott jobb med verdens tøffeste kontorer å være monark i Storbritannia. Særlig liker dronningen seg på Windsor. Lett å forstå når du vandrer langs de tjukke murene og ser det enorme anlegget.

Velgerne liker i hvert fall ikke at statsminister Tony Blair oppfører seg som om han var en amerikansk president light. Heller ikke dronningen liker det, så da blir vel Charles konge til slutt, da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!