Til venstre i Sverige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Halvannen uke før det svenske valget tyder meningsmålingene på at det blåser en venstrevind over landet, og at Göran Persson kan belage seg på en ny periode som statsminister. Hans sosialdemokratiske parti ligger riktignok klart under oppslutningen ved forrige valg, men takket være framgangen til Vänsterpartiet, som tilsvarer vårt SV, kan de to partiene erobre flertall i den nye Riksdagen. Partileder Gudrun Schyman har klart oppgaven å gjenreise både seg selv og partiet.
  • Selvsagt er det for tidlig å avskrive Carl Bildts muligheter til å ta over makten igjen som leder av en borgerlig koalisjon. Men skillene i svensk politikk er likevel ikke så enkle som de var i mange år. Mest avgjørende er at Socialdemokraterna ikke ensidig vil alliere seg med Schymans parti, men vil stå friere til å hente støtte fra sak til sak i Riksdagen. I inneværende periode har Centerpartiet vært regjeringens uformelle støtteparti, men under sin nye leder vil partiet gå i mer tradisjonelle spor. Dermed vil statsminister Persson være avhengig av at flere partier på borgerlig side er villige til å samarbeide med regjeringen. Disse partiene vil dermed hindre en venstredreining i svensk politikk som de langt fra ønsker.
  • Thorbjørn Jagland har vært i vårt naboland og advart mot en svak regjering. Det synes unødvendig fordi Göran Persson ikke vil stille et liknende ultimatum til velgerne som Jagland gjorde i fjor. Og hvis Persson skulle gjøre et så elendig valg at han gir fra seg makten, vil alternativet være en koalisjon under Carl Bildt med støtte fra et flertall i Riksdagen.
  • Svensk politikk er i ferd med å falle tilbake i gamle spor etter at nye partier har vist seg å være mindre livskraftige enn i nabolandene. De store partiene beholder sitt grep på velgerne. Enorm statsgjeld og høy arbeidsløshet ser ikke ut til å rokke ved det gamle partimønsteret.