Til Voss for å bli fotfulgt

BERGEN (Dagbladet): Tysk og engelsk presse venter på perrongen når Haakon og Mette-Marit kommer til Voss med nattoget i dag. I alt 70 pressefolk skal fotfølge kronprinsparet under besøket i Hardanger og Sunnhordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er likevel lokal-, regional- og rikspresse som vil dominere mediefølget gjennom flere Hardanger-kommuner og i Sunnhordland fra i dag til torsdag.

- Jeg vet at det kommer et tv-team fra Tyskland og et par pressefolk fra England, sier presseansvarlig Johan Audestad hos Fylkesmannen i Hordaland.

Dagbladet er kjent med at det tyske tv-selskapet ARD kommer med et stort team. I tillegg kommer det tyske billedbyrået People Picture og UK-press fra England har også meldt sin ankomst i dag.

Ingen bør bli overrasket om magen til Mette-Marit kommer i fotografenes fokus etter at ukepressen har spekulert på om hun kan være gravid. Dronning Sonja svarte TV 2 søndag at hun vet like lite om den påståtte graviditeten som pressen gjør.

Ekstremsport

Toget med Haakon og Mette-Marit ankommer Voss stasjon klokka 09.00 i dag. Der skal det populære kronprinsparet besøke Vangskyrkja og Voss barnehage der Haakon også var på besøk som barn. Etterpå blir det ridende vossebryllup og demonstrasjoner på ekstremsport.

Turen går videre til Kvam kommune der kronprinsparet skal besøke Ingebrigt Vik-museet og ildsjelene i Hardanger Fartøyvernsenter.

Onsdag skal Haakon og Mette-Marit besøke verftet Kværner Fjellstrand i Omastrand før de reiser videre til Etne og Stødle hvor de skal få en historisk innføring i hva Erling Skakke og kong Magnus Erlingson i sin tid foretok seg på stedet på 1100-tallet.

Leikarring

I Odda blir det leikarring og besøk på Bokkotunet. I Tyssedal skal de innom Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum og Tyssedal kraftstasjon.

Torsdag blir det besøk i Kinsarvik og Ulvik før turen går tilbake til Voss og toget som venter på å frakte kronprinsparet tilbake til hovedstaden.

Mange gaver

Vertskapet har alle gaver klare for gjestene. På Voss får de en kløvhest, laget av kunstneren Arne Mørkve. I Kvam spanderes det en porselensvase, laget av Anne Stina Næss. Etne kommune skal overrekke Haakon og Mette-Marit et stort maleri, malt av den unge og lovende kunstneren Bjørnar Holm Andreassen. Maleriet forestiller kong Magnus, sønn av Erling Skakke fra Stødle.

Odda kommune gir et smykkeskrin i tre, som kronprinsessen kan fylle med sølvbeltet til hardangerbunaden sin. Odda-ordfører Toralv Mikkelsen er nemlig spent på om Mette-Marit bærer bunaden hun fikk til bryllupet.

Ullensvang gir boka «Kunstnaren og mennesket Dagfinn Instanes».

<B>PÅ TUR: </B>Mette-Marit og Haakon gikk om bord på ekstratoget fra Oslo S i går kveld. I dag tidlig kommer de til Voss der et hektisk tre dagers besøk i Hardanger og Sunnhordland starter.