I LONDON: Odd Petter Magnussen er i London i forbindelse med høringen. Foto: Keith Hammett
I LONDON: Odd Petter Magnussen er i London i forbindelse med høringen. Foto: Keith HammettVis mer

Tilbake der han identifiserte Martine

- Vanskelig, sier beveget Odd Petter Magnussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Odd Petter Magnussen inntok i formiddag vitneboksen i Westminster Coroners Court i London.

Under høringen leste likskuedommer Paul Knapman opp, punkt for punkt, en del av de beskrivelser blant annet Odd Petter Magnussen har gitt om Martine tidligere. Videre ba han faren bekrefte opplysningene.

- Jeg var forberedt på å skulle si disse tingene selv. Men de varierer tydeligvis dette her, og i dag valgte han å lese opp det jeg tidligere har meddelt. Så egentlig gikk det bedre enn jeg trodde, sier Magnussen til Dagbladet.

- Men det er klart: Det er det stedet hvor vi var og identifiserte Martine. Sånn sett var det vanskelig å være akkurat der, sier en tårefylt Magnussen.

Avviser Jemen-sak
Han er denne uka tilbake i London - for første gang siden mars 2008, da han identifiserte sin datter.

De siste dagene har Odd Petter Magnussen gjennomført samtaler både med jurister, politietterforskere og politikere.

Standpunktet hans til en eventuell rettssak er det samme:

Den kan bare avholdes i Storbritannia, selv om jemenittiske myndigheter viser stadig mer positiv holdning til at saken kan gjennomføres av dem.

- Nei, overhodet ikke. Der er vi fast i troen. En slik rettssak må gjennomføres her i Storbritannia. Jeg synes ikke det er noe alternativ engang at den skal foregå i Jemen, sier Magnussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha frivillig utlevering
Han mener Jemens kaotiske situasjon for tida gjør landet lite egnet til å avholde en slik rettssak. Han fremholder derimot Storbritannia som en av verdens beste rettsstater.

Landet vil være nøytralt, siden verken offer eller mistenkt er britiske statsborgere.

Og viktigst av alt: Det var i dette landet forbrytelsen skjedde, påpeker han.

- Hva blir neste skritt for din del?

- For meg blir det å følge opp de politiske samtalene vi har hatt. Vi håper at vi gjennom disse samtalene har fått rettet oppmerksomheten dit vi mener den bør, nemlig mot å sikre en frivillig utlevering.

- Så er det flere måter å påvirke det på, på en etisk god måte. Dere i mediene spiller en fantastisk god rolle her. Men til syvende og sist er det mistenktes familie som må tenke nøye gjennom situasjonen.

Dagbladet møtte Magnussen på New Scotland Yard i etterkant av dagens høring. Der understreket han at han forstår de personlige utfordringer Abdulhak-familien går igjennom.

- Men det kan altså ikke være noen forskjell på denne familien og alle andre familier — mødre og fedre — som daglig må ta konsekvensen av at deres håpefulle havner borti en kriminell situasjon. Dette skjer daglig, sier han til Dagbladet.

- Det hele ligger på et menneskelig plan. Dette er egentlig ikke et spørsmål om utleveringsavtaler og disse tingene. Det brukes i denne saken for å sikre at rettferdigheten ikke skal skje fyllest. Det er høyst uetisk.