Tilbake etter fire måneder

I dag er olje- og energiminister Marit Arnstad tilbake på jobb, som Norges første alenemor-statsråd. Medsøstre mener hun gjør en viktig innsats for likestillingen, men advarer mot at kvinner kan bli presset til å begynne for tidlig i jobb igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har du krav på

Med babyen på jobb

- Jeg gleder meg til å komme tilbake igjen, sier Marit Arnstad til Dagbladet.

Sønnen hennes ble født i april, og siden har Anne Enger Lahnstein vært vikarierende leder for Olje- og engergidepartementet.

- Jeg kommer til å skjerme tida fra fem om ettermiddagen til ni om kvelden. Jeg er spent på hvordan folk kommer til å ta det, forteller Arnstad. Om ettermiddagen vil hun bare tilbringe tid sammen med barnet, som tidligere på dagen blir passet av andre.

Arnstad er den andre kvinnen i norsk historie som har fått barn mens hun var statsråd. Hun er i tillegg alenemor, og vil derfor få en ekstra travel hverdag i regjeringen, noe hun er fullstendig klar over.

- Men både i regjeringen og departementet har de vært virkelig skvære, sier Arnstad. Hun får god støtte fra sine medarbeidere. Men hun kan ikke vente hjelp fra regjeringen for å finne barnehageplass. Departementene disponerer ingen plasser.

Pliktoppfyllende

Selv om Arnstad kjemper for likestilling på enda et nytt område, mener andre karrierekvinner at det kan være negativt å starte for tidlig i jobb igjen.

- Det er et karrieremessig handikap å få barn. Likevel reagerer jeg kraftig på at mange kvinner i framskutte posisjoner føler de må komme seg tilbake i jobb fortest mulig, sier administerende direktør og småbarnsmamma Kristin Moe til Dagbladet.

Kristin Moe tror at mange karrierejenter opplever det som et press å måtte begynne å jobbe igjen før permisjonstida er over.

- Bare se på TV2! Der honoreres jenter som raskt starter opp igjen i kanalen. For meg blir det feil at Vår Staude må stå opp midt på natta, ta med seg babyen, og overnatte på et kontor hvor hun ikke får sove, sier Kristin Moe. Hun mener at TV2 bruker nyhetskjendisen som et bevisst PR-framstøt.

- Jeg tror det gir en negativ signaleffekt overfor omverdenen og næringslivet når jentene ikke setter bremsene på. Vi jenter er så pliktoppfyllende. Derfor strekker vi oss lenger enn omgivelsene egentlig krever av oss, sier Moe.

Fort marginalisert

- Jeg tror at noen kvinner går tilbake i jobb før de ønsker det, sier assisterende likestillingsombud, Kristin Mile. Hun tror ikke så mange kvinner blir presset tilbake, men kanskje føler de at arbeidslivet går litt forbi dem.

- Men jeg har stor forståelse for dem som kommer tilbake før de må. Valgfriheten er god likestillingspolitikk, mener Mile.