Tilbake etter gassdrama

STAVANGER (Dagbladet): Gassinnstrømmingen som natt til i går oppsto på boreriggen «Transocean Nordic» ble i går kveld stabilisert. De 30 oljearbeidere som ble evakuert er nå tilbake på boreriggen som ligger 24 kilometer nordøst for Valhallfeltet i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slike gassinnstrømminger kan være svært dramatiske. Klokka 02.00 natt til i går oppsto stort trykk i borerørene på boreplattformen «Transocean Nordic» på grunn av uventet gassinnstrømming i en borebrønn. Faren for gassutblåsning er i slike situasjoner overhengende. Hovedredningssentralen på Sola ble varslet og de sendte umiddelbart ut et Sea-King redningshelikopter til boreriggen. Oljedirektoratet og politiet i Stavanger ble også varslet, og det amerikanske oljeselskapet Amoco iverksatte øyeblikkelig sin interne beredskapsplan ved oljekatastrofer.

30 evakuert

30 av 65 oljearbeidere på boreriggen «Transocean Nordic» ble evakuert med to helikoptre og fløyet til Valhall-installasjonen som ligger 24 kilometer lenger sør. På boreriggen ble 35 arbeidere igjen. Disse har i oppgave å stabilisere trykket fra gassinnstrømmingen og hindre en ukontrollert gassutblåsning. Planen er å øke vekten av boreslam i brønnen for å jevne ut trykket.

Ifølge operatørselskapet Amoco var gasstrykket allerede etter noen timer under full kontroll og i går kveld var det ikke lenger gass i borebrønnen. Etter nærmere ett døgn som gjester på Vallhall ble de 30 oljearbeiderne fløyet tilbake til boreriggen.

Oljedirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen i Nordsjøen. - Dette er en unormal brønnsituasjon med høyt ulykkespotensiale, sier informasjonssjef Jan Hagland i Oljedirektoratet .

Ingen skadd

Amocos presseansvarlige, Kjell Madsen, sier til Dagbladet at selskapet er svært fornøyd med at evakueringen fungerte og at stabiliseringen av trykket i borebrønnen ble utført etter planen. Madsen opplyser at ingen av de 65 riggarbeiderne ble skadd, og at leteboringen trolig gjenopptas i morgen.