Barack Obama

Tilbake: - Har savnet dere

Tidligere president, Barack Obama, er fortsatt Demokratenes superstjerne. Nå kaster han seg inn i valgkampen i et forsøk på å fyre opp velgerne.

TILBAKE: USAs tidligere president, Barack Obama, var fredag i Georgia for å drive valgkamp for Demokratene. Foto: AP Photo/John Locher, File
TILBAKE: USAs tidligere president, Barack Obama, var fredag i Georgia for å drive valgkamp for Demokratene. Foto: AP Photo/John Locher, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ATLANTA (Dagbladet): Lange køer strakk seg fredag inn til Gateway Center Arena i Atlanta. Tusenvis av mennesker var møtt fram for å få se Obama.

Stemningen var elektrisk inne i salen. Obama ble møtt med voldsom jubel og framstår fortsatt som Demokratenes superstjerne snart seks år etter at han forlot Det hvite hus.

- Det er godt å være tilbake. Jeg har savnet dere også, sier Obama smilende.

Det står i skarp kontrast til den sittende demokratiske presidenten, Joe Biden, som er upopulær på målingene. Demokratene frykter dessuten at inflasjon og dårlige økonomiske tider skal gi republikanerne en stor fordel i valget.

Dette er eks-presidentens første valgkamparrangement før årets mellomvalg 8. november. At han kommer til Georgia, er ikke tilfeldig.

- Viktig valg

- At Obama kommer, viser hvor viktig valget i Georgia er, sier Atlantas forrige ordfører, Keisha Lance Bottoms, til Dagbladet på vei inn til arenaen.

TIDLIGERE ORDFØRER: Tidligere ordfører i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, ble møtt med applaus da hun kom til arrangementet med Barack Obama fredag.
TIDLIGERE ORDFØRER: Tidligere ordfører i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, ble møtt med applaus da hun kom til arrangementet med Barack Obama fredag. Vis mer

Sørstaten Georgia er havnet i sentrum av det amerikanske mellomvalget. Obama gikk på scenen for å støtte den sittende demokratiske senatoren Raphael Warnock som kjemper i et tøft race mot den kontroversielle tidligere NFL-stjernen Herschel Walker. Dersom Warnock taper, kan det vippe kontrollen over senatet i republikansk favør.

I talen snakket Obama selv om en hvordan normene i amerikansk politikk holder på å forsvinne.

- Jeg ønsker å ta et øyeblikk til å be for vennen min, Paul Pelosi, som ble angrepet, sier Obama.

Paul Pelosi er ektemannen til speaker i Kongressen, Nancy Pelosi. Han ble angrepet av en inntrenger i parets hjem i San Francisco fredag. Angriperen (42), som nå er pågrepet, var sannsynligvis på jakt etter Nancy Pelosi, som er en av de mektigste demokratiske politikerne i USA.

Obama går også til harde angrep både på Herschel Walker, Donald Trump og republikanerne.

- For meg virker han (Walker journ.anm.) som en kjendis som har lyst til å bli politiker. Og vi har sett hvordan det går.

Han mener dessuten at de fleste republikanerne bare er opptatt av to ting.

- Å ta liberale og få Donald Trumps godkjenning, oppsummerer Obama.

Han mener det betyr at de ikke har innbyggernes beste i tankene når de tar beslutninger.

Nå håper Obama på å få velgerne til å gå til urnene særlig i vippestater som Georgia.

HOLLYWOOD: Hollywood-skuespiller Jennifer Lewis kom for å høre Barack Obamas tale i Atlanta.
HOLLYWOOD: Hollywood-skuespiller Jennifer Lewis kom for å høre Barack Obamas tale i Atlanta. Vis mer

- Spesiell plass

- Georgia spilte en avgjørende rolle i forrige runde, og det kan få den samme rollen nå, to år seinere. Målet er å få folk til å stemme og mobilisere velgere gitt alt som står på spill i årets valg, sier Obamas rådgiver, Eric Schultz til NBC News.

- Obama har en spesiell plass i politikken i dag. Han er åpenbart veldig godt likt av Demokrater. Men han er også godt likt av uavhengige velgere, forklarer David Axelrod til AP.

Han var Obamas valgkampstrateg fra han satt i delstatsforsamlingen i Illinois.

- Veldig bekymret

I tillegg handler valget om å guvernørskapet i en vippestat, som kan få avgjørende betydning i presidentvalget i 2024. Her ligger den demokratiske guvernørkandidaten, Stacy Abrams, bak sittende, republikansk guvernør Brian Kemp på målingene.

LÆRER: Læreren Lillian Patel forteller at hun er veldig bekymret for mellomvalget i november.
LÆRER: Læreren Lillian Patel forteller at hun er veldig bekymret for mellomvalget i november. Vis mer

- Jeg er veldig bekymret for valget. Vi må sørge for at Abrams blir valgt, sier Lillian Patel til Dagbladet mens hun venter på å komme inn.

Hun har jobbet som lærer i 30 år. For Patel er utdanning og strengere våpenlover de viktigste sakene.

- Jeg har kjempet for barns rettigheter i 30 år fordi vi fortsatt har for mange barn og unge som dør i gatene våre, sier Patel.

KONTROVERSIELL: Trump-venn og republikaner Herschel Walker preger valgkampen før det amerikanske mellomvalget, etter flere overskrifter om hemmelige barn, abort og partnervold. Velgerne er delt i synet på den tidligere fotballspilleren. Reporter: Vegard Kristiansen Kvaale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Flere valgkampstopp

Hun er også blant mange som fortsatt er svært begeistret for Obama.

- Jeg dro helt til Washington D.C. for å se ham også, forteller Patel.

- Obama kan få folk til å gå og stemme. Det er helt avgjørende, sier Benjamin mens han venter på å få se Obama for første gang.

Han trekker fram abortrettigheter og klima som de viktigste sakene.

KLAR: Benjamin var én av mange tusen som møtte fram for å se Barack Obama i Atlanta.
KLAR: Benjamin var én av mange tusen som møtte fram for å se Barack Obama i Atlanta. Vis mer

Etter opptredenen i Georgia, fortsetter Obama å drive valgkamp. Han skal etter planen til Michigan, Wisconsin, Nevada og Pennsylvania. I alle disse delstatene er det jevne og avgjørende valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer