Tilbake i byen

Bill Clinton er i morgen tilbake i Oslo, ikke for å løse storpolitiske problemer, men for å gi norske næringslivsledere en leksjon i kommunikasjon og lederskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tredje gang Clinton besøker Norge, men i motsetning til forrige gang er det eks-president Clinton som nå kommer. Eneste offisielle innslag er at han skal ha lunsj med statsminister Jens Stoltenberg og gjenoppfriske bekjentskapet med Kjell Magne Bondevik, som var statsminister da «Sitting Bill» var på offisielt besøk 1. november 1999.

Clinton skal være hovedattraksjonen under Dinamo-konferansen i Oslo Konserthus mandag, og vil tale til en fullsatt sal. Men deretter er alle formelle plikter over, og Clinton står fritt til å ta en tur på byen, besøke gamle kjente eller reise videre til Stockholm.

Mange vil høre Clinton

- Det ser ut som vi vil få en fullsatt sal mandag, sier seniorrådgiver Terje Svabø i Kommunikasjonshuset Dinamo, som arrangerer konferansen i Konserthuset. Men ikke alle løser billett til full pris av 8 000 kroner.

- Vi har tenkt på morgendagens ledere og invitert studenter fra handelshøyskolen BI, i tillegg til at våre egne medarbeidere slipper inn, sier Svabø. Men han legger til at det også er stor interesse blant betalende deltakere, og det vil bli oppunder 1.400 mennesker som fyller konsertsalen.

Clintons fortropp var på plass i Oslo allerede i slutten av uken, og fredag gikk Dinamo opp ruta sammen med Clintons sikkerhetsfolk. Men hovedtroppen kommer sammen med eks-presidenten fra USA mandag morgen.

Sist uke var Clinton på en større foredragsturné i Øst-Asia, med Hongkong og Shanghai blant stoppestedene.

Full avtalebok?

Hvem presidenten eventuelt vil ha stevnemøter med mandag ettermiddag og kveld, er ikke kjent. Clinton vil åpenbart selv ha regien. Det hadde han i stor grad også i november 1999, som da han stanset bilkortesjen på Drammensveien for å nyte en kopp kaffe på konditoriet Pascal. I Rådhuset satt alle prominensene og ventet på Clinton som i kjent stil var forsinket.

- Vi har sagt oss villig til å legge opp et program for mandagskvelden, men fikk klar beskjed fra Clintons stab: «Forget it», sier Svabø.

Mange kunne nok tenkt seg en øl på byen med Clinton mandag, men ingen får vite hvem som er notert i avtaleboken. Sikkerhetsvaktene vil holde alle skuelystne på avstand.

Alle husker Clintons opptreden på Slottsbakken under mottakelsen foran Slottet og møtet med kong Harald. Da hilste han flere ganger på den unge læreren Ingeborg Heldal fra Uranienborg skole, som var møtt fram med sine søte små.

Unge Heldal er siden tilknyttet NRKs Tromsø-kontor, men ingen bør bli forundret om hun mandag dukker opp i Oslo. Det er i så fall ikke NRK-oppgaver som bringer henne til hovedstaden.

Første gang

Clinton tok Oslo med storm forrige gang, og understreket opptil flere ganger hvor glad han var for å være tilbake i Oslo. Det var da nesten på dagen 30 år siden den unge Oxford-studenten på 23 år gjorde et kort opphold i et råkaldt Oslo på vei til Moskva.

Clinton ble den første amerikanske president som besøkte Norge i sin embetsperiode. Mange ambassadører på begge siden av Atlanterhavet hadde gjort forsøk på å få det til, men ingen lyktes før i 1999.

Eks-presidenter og kommende presidenter har nærmest valfartet til Norge etter at John Quincy Adams i 1809 var den første. Men hans opphold i Norge fikk et dramatisk forløp, da skipet som skulle ta ham til St. Petersburg ble brakt opp til Flekkerøy ved Kristiansand av norske kanonbåter.

Norge var i krig med Storbritannia, men Adams fikk fortsette reisen etter et firedagers ufrivillig opphold i Norge. Adams ble i 1824 valgt til USAs sjette president.

(NTB)

TILBAKE TIL OSLO: Eks-president Bill Clinton.Foto: SCANPIX