Tilbake i dødens hage

ORREFORS (Dagbladet): Her er lille Elin Johansson (9) tilbake i dødens hage, sammen med sin mor. Bare 17 timer tidligere lå hun i telt med to venninner på det samme stedet. Den ene ble drept, den andre alvorlig skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten forvarsel skar en ukjent mann seg natt til i går gjennom teltduken og drepte Elins venninne, Karolina Johansson (10). Elins andre venninne ble alvorlig skadet. Lille Elin blir nå et nøkkelvitne for politiet i jakten på barnemorderen.

Orrefors i Småland i Sverige er i sjokk og sorg etter drapet.

Snakker stille

En blond, spedbygd jente med en blomstrete paraply - i en vakker hage i Småland i Sverige. Hun snakker stille med sin mor i regnet. På avstand virker det idyllisk. Men blomstene som ligger ved føttene hennes er lagt ned for å hedre hennes drepte venninne.

Det drypper sommerregn gjennom epletrærne, ned på det som til nå har vært Orrefors-ungdommenes trygge teltplass om sommeren. For ungdommene vil nok stedet aldri bli det samme igjen.

Like før klokka 02.30, natten før. Idyllen blir et mareritt. Sju ungdommer overnatter i to telt i hagen overfor det kjente glassverket, midt i Orrefors sentrum. Fire gutter overnatter i ett telt. De tre jentene, Elin, Karolina og Lill, deler ett tremannstelt. Slik pleier barna i småstedet å tilbringe sommernettene fra tid til annen. Vitner hører venninnene skravle i teltet en halvtime før midnatt.

Blir spart

Morderen slår til. Han skjærer gjennom teltduken med kniven. Karolina ligger nærmest. Hun blir drept av knivstikkene. Lill Gunbjer ligger i midten. Hun blir hardt skadet. Elin ligger lengst unna knivdesperadoen. Hun blir spart. Alarmen går. Store politistyrker finkjemmer området om natten og utover dagen. Den skadede bringes til sykehus. Utover gårsdagen går politifolk fra dør til dør. De unge som overnattet i telt blir avhørt av politiet. De er blant vitnene som har sett en mann midt i 30-årene med glattbarbert skalle, ikledd hvit t-skjorte. Han lusket rundt teltplassen før midnatt, bare timer før drapet.

I Orrefors kjenner alle hverandre. Ingen vet hvem denne mannen er. Også en sort bil er sett i det aktuelle området. Ingen vet hvem den tilhører.

Uten spor

Politiet står så og si uten spor, og har ingen mistenkte. Drapsvåpenet er ikke funnet. Drapsmotivet er ikke kjent, men det er ikke mistanke om et seksuelt overgrep. I Orrefors frykter innbyggerne at drapet er en gal manns verk.

- Dette er en horribel sak. Det finnes ingen logikk i dette, sier kriminalkommisær Lennart Lorentz.

Ved 19-tida i går skjer en hendelse på åstedet som får politiet til å reagere. En person oppholder seg ved sperringene, mens Dagbladet er på stedet. Ingen vet hvem han er. Når han skjønner at han blir iakttatt, løper han sin vei. Etter det Dagbladet erfarer skal Elin Johansson ha gjenkjent mannen som den personen som lusket i området før drapene. Politiet satte straks igang hundesøk etter mannen, men han blir ikke funnet. En svensk fotograf fotograferte ham, og politiet etterlyser mannen de nå har bilde av.

De 1000 innbyggerne i Orrefors opplever det samme som folk i Kristiansand: Sjokk, vantro og sorg.

- Dette er veldig vanskelig for et lite sted. Orrefors vil ikke bli det samme igjen på lang tid, sier rektor Pirkko Ahnberg ved barneskolen.

DAGEN ETTER: Elin Johansson (9) står stille sammen med mor, på plassen der teltet hun overnattet i sto natta før.