Tilbake i dødsfjellet

KYRKSÆTERØRA (Dagbladet): - Det er tungt å stå her, sier Håvard Merkesnes om gjensynet med den bratte fjellskråningen der han så to av sine turvenner falle i døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han bisto politiet ved gårsdagens åstedsbefaring i Kjørsefjellet på Kyrksæterøra.

De var åtte turkamerater som tradisjonen tro tente lys langs «tyskstien» opp til den gjenoppbygde «tyskhytta» onsdag. Seks dro opp i 14-tida på dagen. To kom etter i 17-tida.

- Vi satt ganske lenge i hytta, spiste stekt rype, drakk og koste oss, forteller Håvard Merkesnes.

Vennegjengen bega seg på hjemvei i 20-tida, da noen av dem skulle spise familiemiddag nede i bygda.

Dagbladet gikk i går stien opp til ulykkesstedet. Det er et svært bratt og ulendt terreng, som vi opplevde som skummelt selv i fullt dagslys.

Skulle skli

- Vi skulle sette oss på baken og skli ned et stykke, da ulykken skjedde, sier Merkesnes.

Tre av mennene raste i full fart ned den bratte fjellskråningen. Den første ble lettere skadd. De to neste mistet livet.

- Jeg sto klar til å sette meg ned for å skli utfor som fjerdemann, men ombestemte meg da jeg hørte skrik og så det gikk for fort med de tre første.

Håvard Merkesnes sier det har gått bra tidligere å ta seg ned fjellet på denne måten, men at det onsdag kveld var et hardt islag under snøen. Politiets etterforskning har vist at de omkomne har sklidd 130 meter ned den bratte fjellskråningen.

Alkohol

- Jeg trodde det skulle gå bra med dem, men da jeg kom ned og fikk se hvordan de lå, skjønte jeg at det hadde gått riktig galt. Det var et forferdelig syn.

De siste tre- fire årene har vennegjengen brukt å tenne lys langs «tyskstien» hver dag i jula. Ulykken gjør at det ikke blir flere turer i år.

- Fra nå av vil vi alltid tenke på den tragiske ulykken hver gang vi går oppi fjellet her. Jeg vil aldri glemme dette synet, sier Merkesnes.

Han erkjenner at det ble drukket alkohol i hytta på toppen av fjellet, men sier det var snakk om moderate mengder.

- Vi har alltid brukt å kose oss med god mat og drikke på disse turene.

GRANSKING: Håvard Merkesnes (t.v.) bisto i går politiet under befaringen på ulykkesstedet. Til høyre: lensmann Håvard Kaald i Hemne.