Tilbake i god form

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik gjorde et overbevisende og solid inntrykk på sin første pressekonferanse etter sykefraværet i går. Han viste stor åpenhet omkring sin sykdom, slik han også gjorde da han møtte veggen for over tre uker siden. Det har han all ære av, selv om han i realiteten ikke hadde noe valg. På den måten stoppet han også alle spekulasjonene som ville ha kommet hvis han ikke hadde fortalt sannheten.
  • Nå er Bondevik frisk, og det er ingen grunn til ikke å tro ham på det. Selv om regjeringens arbeid har gått som planlagt under hans fravær, har det likevel vært noen spesielle uker i norsk politikk. Opposisjonen har fått friere spillerom enn vanlig, og har preget den politiske debatten. Når Bondevik nå er tilbake for fullt, vil bildet bli mer balansert, og regjeringen har mulighet til å komme mer aktivt på banen. Nå må Bondevik vise at han tar ledelsen og ansvaret. Ikke minst regjeringen selv trenger det.
  • For det er meget krevende oppgaver som venter på Bondevik. Det politiske landskapet er blitt enda mer uryddig de siste ukene, og utsiktene til å samle et flertall bak statsbudsjettet er ikke blitt lysere. Thorbjørn Jaglands offensiv mot regjeringen i går føyer seg inn i det tøffere klimaet som er skapt den siste tida. Regjeringens fremste våpen er fortsatt mangelen på et alternativ. Den handlekraftige regjeringen med stortingsflertall bak seg som Jagland nå etterlyser, vil være bortimot umulig å konstruere i overskuelig framtid.
  • Men Jagland har selvsagt rett i at det er behov for fast styring og stabilitet. Ansvaret for å få dette til hviler på alle partiene i Stortinget. Ikke minst skyldes dette den helt spesielle måten denne regjeringen kom til makten på. Det krever at både regjeringen og opposisjonen lar kjepphester og ultimative krav hvile, og at det vises smidighet og samarbeidsvilje fra alle kanter. Hele vårt politiske miljø blir stilt på store prøver denne høsten. Men det er først og fremst regjeringens ansvar å vise vei ut av vanskene.