Tilbake i Norge etter sju måneder fanget i utlandet: - Jeg forventer full frifinnelse

Nordmannen Martin Waage har sittet sju måneder fanget i utlandet med anklager om at han driver en kriminell trafficking-organisasjon. Nå skal saken opp i Norge.

BEVISFØRING: Nordmannen Martin Waage møter denne uka i retten foran en italiensk dommer. Han skal forsvare anklager om frihetsberøvelse og at ABP er en kriminell organisasjon. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
BEVISFØRING: Nordmannen Martin Waage møter denne uka i retten foran en italiensk dommer. Han skal forsvare anklager om frihetsberøvelse og at ABP er en kriminell organisasjon. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sju måneder har nordmannen Martin Waage sittet pågrepet og i husarrest på Sicilia i Italia, også kjent som «mafiaøya».

Han leder selskapet ABP World Group, som har spesialisert seg på å hente hjem bortførte barn, ofte fra konfliktfylte området av verden.

En operasjon i Tunisia, der selskapet skulle hente hjem et barn bortført av barnets tunisiske far, gikk fryktelig galt. To av Waages agenter og barnets mor sitter fengslet i Tunisia, mens Waage ble pågrepet i Spania og utlevert til Italia med anklager om  blant annet menneskemugling, våpenbesittelse og organisert trafficking.

Stilles foran italiensk dommer Denne uka er det høringer i saken mot Waage. Han kom tilbake til Norge og Oslo først i forrige uke. I løpet av tida han har vært pågrepet har hans samboer Wenche Andresen sagt hvor bekymret hun var for ham. Hun er også mistenkt i saken, og må svare for dommeren denne uka.

Han sier det er godt å være tilbake i Norge etter sju tøffe måneder. Først ble Waage etterlyst av Interpol, og meldte seg til norsk politi. Da fikk han imidlertid ingen svar. Deretter reiste han til Spania, hvor han ble pågrepet og satt i varetekt i Madrid i tre uker. Derfra gikk det til varetekt i Roma, før han endte opp i Palermo på Sicilia.

- Først var jeg anklaget for sju punkter hvor de mest alvorlige klagene var menneskehandel. Vi ble stemplet som en kriminell bande som selger barn. Den anklagen ble prøvd i en tingrett i Palermo og falt.

Denne uka kommer en italiensk dommer, samt Waages italienske advokater til Norge. Det er to anklager mot Waage dommeren skal ta stilling til. Det er frihetsberøvelse, og at Waage leder en kriminell organisasjon i ABP World Group.

- Jeg forventer nå full frifinnelse og renvaskelse. Det er også helt absurd at samboeren min ikke er sjekket ut av saken, sier Waage til Dagbladet om bevisopptakene som begynner i morgen.

Vil bli ferdig Da Waage satt i Palermo, ble han etter hvert satt i husarrest. Deretter fikk han utreiseforbud fra Palermo, men likevel fulle rettigheter. Nå som han er tilbake, håper han å bli helt feridg med saken.

- Dagene i fengsel gikk sakte, men nå vil jeg bli ferdig med dette, sier han.

Waage argumenterer med at selskapet bare tar saker der foreldrene har hovedomsorgen for sitt barn ved dom kanskje.

FORSVARER: Are Aurlien i Aurlien Vordahl & Co Advokatfirma AS forsvarer Waage. Han forklarer at rettssystemet er annereldes i Italia, og at Waage derfor nå møter en dommer i bevisføring, der anklagene mot Waage skal prøves. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
FORSVARER: Are Aurlien i Aurlien Vordahl & Co Advokatfirma AS forsvarer Waage. Han forklarer at rettssystemet er annereldes i Italia, og at Waage derfor nå møter en dommer i bevisføring, der anklagene mot Waage skal prøves. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Vi har aldri hatt juridiske problemer, og for oss er det viktig å belyse at vi har loven på vår side. Det er også viktig for oss å få fram at vi er siste utvei, sier Waage.

- Setter denne saken dere i et dårlig lys?

- Nei, tvert imot. Jeg mener den viser at vi er villige til å ta risiko for hver kunde.

Av ABPs operatører er det ifølge Waage en rekke tidligere militære og folk fra stillinger i etteretning og internasjonal arbeid. Han benekter imidlertid på spørsmål fra Dagbladet at ABP er heite i toppen-eksmilitære.

- Det er et betimelig spørsmål, men det er ikke slik vi jobber.

- Vil fortsette Av Waages operatører, er det to som har lidd en mye verre skjebne enn han selv etter det mislykkende Tunisia-oppdraget. Nordmannen og svensken som var med den norske kvinnen til Tunisia sitter nå fengslet i landet.

- Jeg vil fortsette med det jeg driver med. Det er stadig flere barnebortføringer, og vi som selskap er villig til å gjøre alt for å bringe barn hjem. Enten det er helikopter, båt eller fly. Det er ikke mange som kan ta seg av saker som vi gjør, sier Waage.