Tilbake i varmen

GAZA/VESTBREDDEN/ISRAEL (Dagbladet): - Det føles som et skjebnens vingeslag at det åpner seg en mulighet for en ny Oslo-arena, nesten samtidig med at jeg begynner mitt nye arbeid i regionen, sier 52-årige Terje Rød-Larsen. «Mr. Larsen» er tilbake i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette gjør at jeg på mange måter føler den samme sitrende kroppsfølelsen av håp om at det kan bli en ny start som endelig kan gjøre det umulige mulig; en varig fred mellom folkene i Midtøsten.

Som gjenutnevnt visegeneralsekretær i FN, nå med sterkt utvidet mandat, setter han dypere spor i sanden enn han har hatt muligheter til siden han måtte forlate Thorbjørn Jaglands regjering etter bare sju uker i 1996.

- Jeg føler meg privilegert og lykkelig over å få være med og bidra igjen. Men alle som har vært med på prosessen, vet at det vil komme nederlag og smerte, sier Terje Rød-Larsen, som aldri slapp taket i fredsprosessen.

Hinderløype

Han landet i Tel Aviv sist søndag, og Dagbladet har fulgt ham på to skritts avstand gjennom regionens diplomatiske hinderløype til akkompagnement av hans to pipende mobiltelefoner. Overalt åpner dørene seg, og overalt gjelder det toppmøtet i Oslo. Informasjoner gis og mottas i et halsbrekkende tempo, mens sikkerhetsoffiser Leo Powell og Pål Dag Ingebrigtsen i skift manøvrer den hvite Volvoen «UNSCO 1» mellom hovedkvarteret i Gaza, Jerusalem, Tel Aviv og Ramallah på Vestbredden.

I Ramallah byr PLOs forhandler i Oslo-prosessen, Abu Ala, opp til overstrømmende velkomstdans og lekeslåsskamp. Han og Arafats andre «kronprins», Abu Mazen, kommer til Oslo allerede søndag for å møte israelerne. Abu Mazen er den neste Rød-Larsen besøker på Vestbredden. Denne tirsdagen startet med morgenmøter på statsminister Ehud Baraks kontor. Onsdag spiste han frokost i det israelske utenriksdepartementet, og traff Arafat om kvelden for andre gang denne uka.

Nytt punkt

- Vi er kommet til et helt nytt punkt i Oslo-prosessen. Varig fred er etter min oppfatning innen rekkevidde, sier Uri Savir til Dagbladet. Han er nå Knesset-representant og var en av Israels nøkkelmenn i fredsforhandlingene.

- Men fredsprosessen vil i enda høyere grad enn før rammes av kriser. Den er likevel gjennomførlig, særlig fordi en utsettelse nå vil bety fare for en enda større konflikt enn vi tidligere har stått overfor i striden mellom muslimer og jøder, sier Savir, som roser ekteparet Rød-Larsen og Mona Juul.

- Nordmennene i Oslo-prosessen bidro til at vi erkjente realitetene og innså at vår beste allierte var vår tidligere erkefiende. Og så lot de være å blande seg inn i selve forhandlingene, sier han.

Er det sinne og frustrasjon som lyser ut av Yassir Arafat der han onsdag kveld blir fotografert mens han har «mister Larsen» i besøksstolen i hovedkvarteret nede ved stranda i Gaza? Men en sikkerhetsoffiser stopper meg og hvisker skarpt: «Ingen spørsmål!». Er det fordi Arafat undrer seg over om den nye statsministeren i Israel noen gang vil bli hans «fredspartner»?

Tapet av Rabin den 4. november 1995 under fredsmøtet på Malkhei Yisrael-plassen i Tel Aviv, slo nesten beina under Arafat. Den kvelden hadde han invitert ekteparet Rød-Larsen og Mona Juul til å være med på en middag i Gaza.

De fikk nyheten om at Rabin var skutt, og etter hvert at den mistenkte attentatmannen ikke var en palestiner, men den jødiske nasjonalisten Yigal Amir, en selverklært «lysets sønn».

Rystet av sorg


Arafats erkefiende var myrdet av sine egne. Men PLO-lederen var rystet av sorg over tapet av sin beste allierte i arbeidet for varig fred, og kalte ham om igjen og om igjen for «min partner».

Noen av de best bevoktede dørene i Midtøsten har denne uka igjen åpnet seg for visegeneralsekretær Larsen. «Ambassadør Larsen» har rang som minister i henhold til den diplomatiske protokollen, og er på samme nivå som Gro i WHO. Han har gjenoppstått som mellommann og tilrettelegger. Rød-Larsen hadde denne jobben fram til han dro hjem for å bli statsråd i Jaglands regjering. Han er mer ettertenksom nå, og takker statsminister Bondevik og utenriksminister Vollebæk som litt etter litt slapp ham inn i varmen. De støttet hans kandidatur da amerikanerne ville ha «Larsen» tilbake i fredsprosessen.

Falne politikere som nekter å bli liggende nede, er en gruppe i vekst. Yitzhak Rabin var selv blant dem i flere år etter at han ble innhentet av en skattesak fra tida som Israels USA-ambassadør, og måtte gå av som statsminister. Men den aller største politiske «Lasarus», er president Bill Clinton.

Han er kanskje nå innstilt på å vri alles armer for å sikre framgang i fredsprosessen, og seg selv en annen plass i historien enn den han deler med kontorassistent Monica. Er det derfor Barak helst vil forhandle direkte med Arafat?

HVISKER: Dennis Ross, amerikanske spesialrådgiveren for Midtøsten, og Terje Rød-Larsen kaster ikke bort mye tid når de møtes.
FREDSSENTER:</B> Terje Rød-Larsen under åpningen av et fredssenter like utenfor Jerusalem.