Tilbake med et smil

- Ingen kan påtvinge folket det samme EU-standpunktet som i 1994. Folket har lov til å skifte mening, sier Norges nye utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å sikre Norges interesser i det nye Europa blir en av Jaglands aller viktigste oppgaver. I det første intervjuet med Dagbladet som utenriksminister, gir han uttrykk for en sterk ambisjon:

Han vil bringe utenrikspolitikk inn i den norske politiske debatten og få til bevisstgjøring om globalisering.

Og han vil ha en åpen Europa-debatt.

Et av hans første gjøremål blir å slåss for at Norge får plass i FNs sikkerhetsråd.

Skifte mening

- Når neste alle land i Europa er medlemmer i EU eller venter på å bli det, kan Norges interesser ivaretas enda en stortingsperiode ved å stå utenfor?

- Det er det for tidlig å svare på. Ikke av taktiske grunner. Vi vet ikke helt hva som skjer i den neste perioden. Utvidelsene av EU vil komme, men vi vet ikke helt når. Det kan ikke feies under teppet. Det er fattet to viktige vedtak i Danmark og Sverige om ØMU og fellesvalutaen euro.

- Vi må være åpne for hva som kan skje, hvis alle naboene blir med i den felles valutaen, sier han.

Om en ny EU-debatt i Norge sier Jagland:

- Vi snakker om folkeviljen som skal respekteres. Men: Ingen kan påtvinge folket det samme standpunktet som i 1994. Folket har lov til å skifte mening. Det er viktig med åpenhet og handlefrihet.

Nå skal han bruke sine sosialdemokratiske kontakter i Europas regjeringer for alt de er verdt for å sikre Norges tarv. - Jeg har fri adgang til de sosialdemokratiske lederne i Europa. For kort tid siden var jeg i Portugal. Da var jeg bare partileder, men fikk likevel flere timer med den portugiske statsministeren. Det sier litt.

- Dette må vi benytte. Man får ikke noe gratis. Men man får mulighet til å legge fram sin argumentasjon, større adgang til de aller øverste beslutningstakerne enn forrige regjeringen, sier Jagland.

Utålmodige

- Merker du utålmodighet blant europeiske ledere når det gjelder Norges stilling til EU, der vi ønsker ordninger, men ikke medlemskap?

- Der må jeg svare jo, jeg merker det. Vi har ikke en ubegrenset kvote å gå på. Vi er blitt veldig positivt behandlet, helt siden 1972 og etter 1994. Men det er et faktum at utålmodigheten med Norge med alle sine krav om særordninger øker, sier utenriksministeren.

Det var en lykkelig Jagland som i går kom ut på slottsplassen som utenriksminister, og deretter fikk nøkkelen av Knut Vollebæk. Nå skal han jobbe med utenrikspolitikk, som er hans store interesse. Overfor Dagbladet avviser Jagland at han heller ville flyttet inn på statsministerkontoret.

- Nei, den avgjørelsen er tatt. Det har jeg lagt helt bak meg. Det tenker jeg ikke mer på. Og det var en riktig avgjørelse, det ser vi nå. Det var en helt umulig situasjon for både meg og partiet. Jeg kan ikke se hvordan vi skulle ha taklet Stortinget slik situasjonen var.

Gjenvalg

- Nå er du både partileder og utenriksminister. Hvordan skal du få tid til begge deler?

- Ja, hvis det ikke hadde blitt regjeringsskifte nå, hadde jeg fått mer tid til partiet. Men når det ble et skifte nå, fant vi ut at Jens og jeg begge måtte være i regjeringen. Mange har jo vært både statsminister og partileder før, derfor må man kunne være utenriksminister og partileder. Det kan gi noe ekstra til partiet. Men det er viktig å få organisert dette på en bra måte. Det viktigste er at programprosessen går som planlagt.

- Du vil fortsatt ta gjenvalg som partileder i høst?

- Ja, definitivt. Det er helt klart. Det er mye bedre for partiet sånn som det er blitt nå. Jeg tror partiet har bruk for meg i denne rollen. Jeg fikk spontan applaus i landsstyret da jeg kom. Det valget jeg har gjort, er riktig for Ap og for landet.

Hvor den første utenlandsreisen går, vet han ikke ennå. Men i helga skal han delta på årsmøtet i Buskerud Ap. I går kveld skulle det bli litt feiring.

- Kanskje med lavendelbad og god rødvin.

kirsten.karlsen@dagbladet.no

einar.hagvaag@dagbladet.no

Fornøyd: Torbjørn Jagland misunner ikke taburetten til Jens og er klar for nye oppgaver.